Input your search keywords and press Enter.

Peti svezak knjige Miha Demovića Velika povijest dubrovačke glazbe predstavljen je sinoć, 10. kolovoza pred brojnom zainteresiranom publikom u atriju palače Sponza u sklopu popratnog programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara.

Ovo iznimno vrijedno izdanje okupljenim uzvanicima predstavili su dr. fra Stipe Nosić, prof. Sanja Dražić, rev. Stjepan Šprajc, rev. mr. Karlo Šimek, urednik izdanja rev. Zlatko Pavetić te sam autor dr. Miho Demović. Voditelj događanja bio je rev. Ivan Vučak uz naratora Sebastijana Vukosavića, dok su u glazbenom dijelu programa sudjelovali bariton Vlaho Ljutić, alt Diana Stanoš, tenor Luka Šerić, bas Marko Palčok, bariton Ivan Kontent, violinistica Dora Kamber i pijanistica Stefani Grbić izvedbom skladbi Pomozite sveci Božji Miha Demovića te Teme s varijacijama za flautu (violinu) i klavir i Christe eleison iz Koncertne mise u D-duru Jurja Kraljića, kao i 4 liturgijska recitativa iz Dubrovačko-kotorskog misala iz 11. stoljeća.

U pismenom obraćanju, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Željko Tanjić istaknuo je kako je ova knjiga kapitalno djelo najviše stručne i znanstvene razine s opisima i prijepisima arhivskih dokumenata, koje od zaborava za buduća vremena čuva mnoge originalne dokumente koji su inače u lošem stanju, ali također i svjedočanstvo o svesrdnim nastojanjima dr. Miha Demovića i njegovih suradnika oko čuvanja ovog segmenta naše baštine.

Ova knjiga predstavlja vrlo bogato i raznoliko razdoblje dubrovačkog, ne samo glazbenog, već i kulturnog života koje govori o povijesnim prilikama ovoga vremena, kao i o sudbini brojnih arhiva dubrovačkih kulturnih društava i ustanova. Iz te bogate liste društava i ustanova koje su djelovale u tom razdoblju autor je posebnu pažnju dao Zboru dubrovačke radio stanice, Pjevačkom zboru dubrovačke katedrale, Dubrovačkom simfonijskom orkestru i Dubrovačkim ljetnim igrama – istaknula je prof. Sanja Dražić naglasivši kako se nada da će u budućnosti doći do izdavanja i šestog sveska.

Sam autor se u svom obraćanju osvrnuo na misal napisan 1070. godine u benediktinskoj opatiji Svete Marije na Lokrumu, a čiju tematiku obrađuje kroz veliki segment svoje knjige, koji je tijekom povijesti fizički otuđen, te čiji je stvarni dubrovački identitet zanijekan u izdanju radnog naslova Kotorski misal sv. Jakova od Lođe iz 12. stoljeća tiskanom u Zemunu 2019. godine.

Dr. Miho Demović je gotovo cijeli svoj život, uz svećeničko zvanje, posvetio istraživanju dubrovačke glazbene baštine, pri čemu se uvijek služio najsuvremenijim muzikološkim metodama. Osim što je na poseban način obogatio liturgiju svojim brojnim skladbama, stvorio je kapitalno djelo kojim je upotpunio i oplemenio dosadašnje znanje o prošlosti dubrovačke glazbe i zapravo hrvatske kulture u širem kontekstu činjenice da se glazbena baština Dubrovnika naslanja na zapadnoeuropsku tradiciju. Upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama 2018. godine predstavljena su prva četiri sveska kojima je obuhvaćena glazbena građa od 10. stoljeća do 1944. godine. Njegov najnoviji uradak, peti svezak knjige Velika povijesti dubrovačke glazbe koji prikazuje razdoblje od 1944. do 1991. godine, obuhvatio je teme novih glazbenih institucija u Dubrovniku nakon II. svjetskog rata, koncertne mise dubrovačkog skladatelja J. Kraljića iz godine 1820. te Lokrumsko-kotorskog misala iz 1070. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)