Input your search keywords and press Enter.

Predstavljanje zbirke pjesama Aurelije Nadilo u sklopu programa obilježavanja petog rođendana Kazališne družine Kolarin

Predstavljanje zbirke pjesama „Kolajna od uspomena“ Aurelije Nadilo održat će se 02.12. u 18 sati u teatru Bursa.

Ova promocija dio je programa obilježavanja petog rođendana Kazališne družine Kolarin.

 

KAZALIŠNA DRUŽINA KOLARIN

5 godina sa Vama

Amatersku kazališnu družinu Kolarin osnovale su, 4. listopada 2010. godine, članice najbolje amaterske predstave u Hrvatskoj za 2009. godinu (Sve o ženama M. Gavrana). KD Kolarin je osnovan u cilju promicanja dubrovačke književne scenske riječi, njegovanja zavičajnog govora, izvođenja dramskih djela i igrokaza za djecu i odrasle, poglavito dubrovačkih pisaca.

Prvi nastup Kolarina bio je prilikom predstavljanja knjige Iva Rudenjaka, skečem „Stolovi i stočići“ izveden 5. prosinca 2010., a napisala ga je i režirala Paola Dražić Zekić.

Početkom 2011. se prišlo radu na predstavi “Šporka kanasta”- Matka Sršena,u režiji prof. Radmile Milaković,odigrane 16 puta .

U veljači 2012. sudjeluju na promociji knjige Grad u điru, autora Borisa Njavra.

Prema tekstu Borisa Njavra uspješno iznose i zanimljivu predstavu “Skerac sa Svete Marije” u režiji poznate glumice Žuže Egreny, kojoj je rad na ovoj predstavi prvo redateljsko iskustvo. Predstava “Skerac sa Svete Marije” je ujedno praizvedba i druga predstava vrijedne družine prepune entuzijazma.

U 2013. godini KD Kolarin po odabiru izbornog povjerenstva na 53. Festivalu kazališnih amatera s predstavom „Skerac sa Svete Marije „ osvaja nagradu za njegovanje kulturne baštine, te odlazi sa Hvara i sa posebnom pohvalom za promociju svoga Grada kao i nominacijom za glavnu ulogu (susjede Kate u izvedbi Jelice Čučević).Predstava je odigrana 30 puta .

U 2012. Godini pripremili su predstavu za djecu “Božić djeda Martina” L.N. Tolstoja u adaptaciji teksta i režiji Tajane Martić jedne od članica KD Kolarina.Predstava je odigrana 9 puta

Paralelno sa brojnim nastupima, družina pristupa radu na novoj predstavi “Ribarske svađe” Carla Goldonia, remek-djelu koraljne ambijentalne komedije koje Kolarini uz redateljsku palicu glumice Žuže Egrenyi adaptiraju na dubrovački dijalekt. ‘Ribarske svađe’ su 2013 godine uvrštene u popratni program 64.Dubrovačkih ljetnih igara, što govori o kvaliteti same predstave.Predstava je odigrana 17 puta.

2014 godine Kolarini su iznjedrili još jednu uspješnu premijeru “Matrimonijo” svestranog dubrovčanina Joza Lovrića, koje je nastalo po motivima Goldonijevog Sior Todero brontolon ossia Il fastidioso, uz pomoć prijevoda Frana Čale. Predstava je odigrana 25 puta do danas.

Osim u svojim predstavama Kazališna družina Kolarin sudjeluje i u pregršt drugih aktivnosti kao što je sudjelovanje u ceremoniji otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, u promociji knjige Ivane Lovrić Jović, u izvedbi predstave “Dundo Maroje” u režiji Krešimira Dolenčića u sklopu dramskog programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara , humanitarnim akcijama , stariranjima u raznim filmskim projektima , sudjelovaje na manifestaciji Noći kazališta, u sklopu festivala Konavle Art-a, feste SV.Vlaha, manifestacije susreta klapa “Na me pogled tvoj obrati”, u sklopu Gatskog kulturnog ljeta na Danima Ive Marjanovića te u organizaciji raznih gostovanja kojima žele približiti amatersku kazališnu scenu građanima grada i županije .

KD Kolarin je pravi primjer za izreku ništa se ne postiže bez žrtve… i za sebe kažu da imaju veliko bogatstvo: Žužinu prisutnost, razumijevanje, strpljivost, ljubav, veliku volju za dramskim izričajem usprkos olujama života te ljude koji ih podržavaju i pomažu… Iza njih su više od 5 godina rada, 5 predstava, 130 događanja, preko 15000 gledatelja, pregršt aktivnosti i sudjelovanja u životu Grada, županije i van nje.

Puno je odricanja i žrtve skupine raznolikih ljudi koji rade različite poslove u različito vrijeme, žive različitim životima i slobodno vrijeme odvajaju za ljubav prema dramskom svijetu..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *