Input your search keywords and press Enter.

Predstavljanje pjesničko-grafičke mape Josipa Škerlja

Pjesničko-grafička mapa Josipa Škerlja “Zatrudnjelo je srce iz mojih bajki” predstavit će se u Domu Marina Držića u ponedjeljak 9. svibnja 2016. u 20 sati.

Mapu će predstaviti Nikša Matić, ravnatelj Doma Marina Držića, dr. sc. Antun Česko koji je najbolji poznavatelj Škerljeve poezije, Marin Ivanović, urednik izdanja i autor akademski slikar Josip Škerlj.

Mapa je sastavljena od 12 listova s otisnutim pjesmama, dva lista s predgovorom i 12 grafičkih listova u tehnici sitotiska. Svi su otisci ručno akvarelirani i jedinstveni, a ukupna naklada je 32 primjerka. U projektu su sudjelovali Grad Dubrovnik, Društvo dubrovačkih pisaca i Galerija Sebastian, a mapu je izradila tiskara Straža iz Zagreba koja je specijalizirana za tisak grafika.

Josip Škerlj se u svojoj grafičko-pjesničkoj mapi poigrava s držićevskim suptilnim pristupom erotici kojeg provlači kroz niz crteža muških i ženskih aktova u finoj igri međusobnih ispreplitanja. U svome opusu, Škerlj je mnogo puta tematizirao Marina Držića, povezujući njegove humorističke i politički usmjerene komentare s vlastitim slikama slojevitih značenja. Ova pjesničko-grafička mapa nastala je povodom Škerljeve 50. obljetnice diplome, a predstavlja se o njegovom 75. rođendanu. Uz predstavljanje će biti upriličena i izložba crteža i pjesama koja će biti postavljena do 24. svibnja.

Josip Škerlj rođen je 1941. godine u Dubrovniku. Diplomirao je slikarstvo 1965. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Otona Postružnika. Po povratku u Dubrovnik, sve do umirovljenja 2006. godine, bavio se pedagoškim radom. Osim što slika, Josip Škerlj piše prozu i poeziju. Pjesme i pripovijetke je objavio u šesnaest knjiga. Do danas je izlagao na stotinjak samostalnih izložaba i bio sudionikom brojnih likovnih kolonija i skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je niza nagrada i priznanja, među kojima je i Nagrada Grada Dubrovnika, a odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. O njegovom je radu snimljeno nekoliko dokumentarnih emisija i 1996. godine objavljena monografija autora Antuna Karamana. Živi i stvara u Dubrovniku.

Plakat_Skerlj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)