Input your search keywords and press Enter.

Predstavljanje knjige: Držić na Igrama

Predstavljanje knjige Hrvoja Ivankovića „Držić na Igrama – kronika tragom kritičkih zapisa“ u izdanju Hrvatskog centra ITI i Društva dubrovačkih pisaca održat će se u subotu, 10. prosinca u 19 sati u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1).

Knjiga detaljno prikazuje povijest izvođenja Držićevih djela na Dubrovačkim ljetnim igrama te značaj kojeg su te predstave imale u širem opsegu razumijevanja, interpretiranja i revitaliziranja njegove književne zaostavštine. Pišući o okolnostima i kontekstu u kojima su nastajale, o njihovim izvedbeno-stilskim značajkama, redateljsko-dramaturškim koncepcijama i ambijentalnim poetikama na kojima su se temeljile, Ivanković ispisuje i svojevrsnu povijest dubrovačkog ljetnog festivala, od njegovih prvih zametaka u tridesetim godinama 20. stoljeća do danas. Podnaslov „kronika tragom kritičkih zapisa“ upućuje nas na temeljno načelo prema kojem je knjiga koncipirana, no osim posredovanja relevantnog stava kritičara i teatrologa, autor se u njoj često referira i na izjave i sjećanja autora i izvođača tih predstava, dajući nam tako živu i nadahnutu sliku držićevskog ozračja Igara; ozračja, po pitanju korelacije pisac-grad-festival, jedinstvenog u najširem europskom kazališnom kontekstu.

U organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara i Doma Marina Držića, knjigu će predstaviti Katja Bakija, Željka Turčinović, Boris Njavro i sam autor Hrvoje Ivanković, uz sudjelovanje glumice Mirej Stanić i doajena držićevskog teatra Igara Miše Martinovića. U sklopu promocije bit će predstavljena i izložba plakata uprizorenja Držićevih djela. Autor postava izložbe je Marin Ivanović.

drzic-na-igrama-naslovnica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *