Input your search keywords and press Enter.

Predstavljanje kataloga „Zidno slikarstvo grada Dubrovnika”

Hrvatski restauratorski zavod organizira predstavljanje kataloga „Zidno slikarstvo grada Dubrovnika“ u četvrtak, 17. studenoga u 19 sati u Festivalskoj palači u Dubrovniku.

Katalog „Zidno slikarstvo grada Dubrovnika“ rezultat je višegodišnjega rada djelatnika Hrvatskoga restauratorskog zavoda i suradnika na istraživanju i obnovi spomenika dubrovačkoga područja te programa katalogiziranja zidnih slika koji se od 2011. godine provodi uz potporu Grada Dubrovnika. Urednica kataloga je Veronika Šulić, konzervatorica-restauratorica u dubrovačkom Odjelu za zidno slikarstvo i mozaik Hrvatskog restauratorskog zavoda, fotografije su djelo Katarine Gavrilice, a grafičko oblikovanje potpisuje Branimir Kolarek.

Ovom se publikacijom po prvi puta na jednome mjestu donosi pregled zidnog slikarstva na području Dubrovnika od vremena srednjeg vijeka do kraja 19. stoljeća. U jednostavnom i lako preglednom formatu kataloških jedinica navedeni su najvažniji podaci te su opisane zidne slike iz 44 dubrovačka kulturna dobra (kuće, palače, ljetnikovci, crkve i samostani). Rezultati istraživanja ukazali su na stilsku, kronološku i kvalitativnu raznovrsnost zidnog slikarstva, kao i činjenicu da je ono prisutno na relativno velikom broju građevina u Dubrovniku.

Osim informiranja stručne i šire javnosti, katalogom se nastoji senzibilizirati vlasnike objekata na problem zaštite tih ugroženih umjetničkih djela. Katalog će predstaviti dr. sc. Tajana Pleše, vršiteljica dužnosti ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda, urednica Veronika Šulić i povjesničar umjetnost Ivan Viđen, uz moderaciju dr. sc. Jelene Obradović Mojaš.

hrz-pozivnica-zidno-slikarstvo-grada-dubrovnika%2c-17-11-dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *