Input your search keywords and press Enter.

Predškolski odgoj – gradski prioritet

Predškolski odgoj – gradski prioritet, naziv je konferencije za novinare koja je u ponedjeljak održana u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika. O značajnim ulaganjima u predškolski odgoj govorili su zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać, predsjednica Upravnog vijeća Dječjih vrtića Dubrovnik Matija Čale Mratović i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.


Zamjenica Šimac Bonačić uvodno je izrazila zadovoljstvo što je Grad dobrim upravljanjem gradskom imovinom osigurao sredstva i usmjerio ih na ovu prioritetnu djelatnost. -„Grad Dubrovnik je od početka ove pedagoške godine smanjio participaciju roditelja u cijeni vrtića čime je postao jedan od gradova s najnižom cijenom vrtića u Hrvatskoj te je u potpunosti preuzeo financiranje plaća 250 djelatnika Dječjih Vrtića Dubrovnik“, rekla je Šimac Bonačić. Dodala je kako značajnim povećanjem proračunskih izdataka u iznosu od 5.350.000 kuna Grad osigurava cjelokupan iznos potreban za usklađivanje plaća sa Zakonom o predškolskom odgoju, ali i nedostajuća sredstva potrebna za materijalne troškove.

Predsjednica Upravnog vijeća Dječjih vrtića Dubrovnik Matija Čale Mratović osvrnula se na Strategiju predškolskog odgoja i obrazovanja Grada Dubrovnika kojom su postavljeni ciljevi da se u sljedećih nekoliko godina osiguraju kapaciteti za obuhvat 80 posto predškolske djece. Istaknula je kako je u posljednjih šest godina obuhvat povećan sa 57,4 posto u 2009. godini (1301 dijete) na 75 posto (1920 djece) u 2015. godini. Rast obuhvata pratio je i porast proračunskih izdvajanja koja se u planu za 2016. godinu penju na gotovo 32 milijuna kuna.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić osvrnuo se na ulaganja u predškolsku infrastrukturu. Istaknuo je kako je Grad Dubrovnik od 2009. godine uredio i opremio deset vrtića. Katičić je podsjetio kako je od 1. rujna s radom započeo vrtić u sklopu POS-a II, dok je vrtić na Osojniku proširen novom grupom. Na Lopudu je prvi put nakon 40 godina otvoren vrtić u prostorima tamošnje škole, a u Mokošici su opremljeni prostori za dvije vrtićke grupe. U obnovljenom prostoru bivše škole u Gromači uređen je i opremljen dječji vrtić za dvadesetak djece. Pročelnik je najavio kako će radovi na adaptaciji doma kulture u Malom Zatonu biti završeni do kraja siječnja. Zbog potražnje za upisom djece, Dječji vrtići Dubrovnik iznajmili su prostoru u Mokošici, koji se uređuje i također će biti završen u siječnju 2016. godine.

Projektna dokumentacija za dogradnju vrtića “Palčica” bit će gotova do konca godine, a s radovima se planira započeti u drugoj polovici 2016. godine. Nakon nadogradnje ovaj vrtić će dobiti 8 novih skupina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)