Input your search keywords and press Enter.

Predavanje: Skrb o gradovima – Monemvasija i Dubrovnik

Društvo arhitekata Dubrovnik u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik najavljuje novo predavanje iz ciklusa redovitih mjesečnih predavanja otvorenih za javnost.

Ciklus se nastavlja u četvrtak 25. svibnja 2017. u 20 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik s predavanjem pod naslovom “Skrb o gradovima – Monemvasija i Dubrovnik”, a koje će održati mr. sc. Marija Kojaković.

O PREDAVANJU: Na jugoistočnoj obali poluotoka Peloponeza, na visokoj stijeni, stoji grad Monemvasija – Gibraltar istočnog Sredozemlja, nekad bogato trgovačko i pomorsko središte, grad koji je svojedobno imao svoju mornaricu i vojsku, te grad koji se još 727. godine zajedno s Atenom, Nauplionom i Cikladskim otocima suprostavio ikonoklastičkom caru Leonu II. Preživjevši epidemiju kuge, brzo se oporavljao, uspješno odbivši napade arapskih gusara i Normana. Monemvasia je oduvijek imala posebne povlastice, često je mijenjala gospodare, a na vrhuncu svoje moći u 12. stoljeću postala je predmet trgovine između velikih igrača, da bi pedesetih godina prošlog stoljeća u svega 32 kuće koje su još stajale živjele samo tri obitelji. Grad se danas brižno obnavlja, te je izrastao u popularnu turističku destinaciju s mnoštvom objekata koji su obnovljeni novcem iz europskih fondova. U ovom predavanju posebno će biti naglašene njegove sličnosti i razlike s Dubrovnikom, i to od najranijih dana do danas.

Mr.sc. MARIJA KOJAKOVIĆ, dipl.ing.arh. arhitektica je iz Dubrovnika sa zvanjem magistrice znanosti u području ekonomije turizma s dugim profesionalnim iskustvom u projektiranju i gradnji, a posebno u projektiranju turističkih građevina. Od 1991. godine radi kao arhitektica i projekt menadžer u izgradnji mnogih dubrovačkih hotela. Vlasnica je arhitektonskog ureda “Studijski centar za obnovu i razvoj” u kojem između ostalog rukovodi projektiranjem mnogobrojnih stambenih i javnih građevina. Od 2010. do 2014. godine obnaša funkciju predsjednice Društva arhitekata Dubrovnik. Ovog je proljeća mr. sc. Kojaković nakon deset godina ponovno posjetila Monemvasiju. Taj ju je boravak snažno dojmio pa će na ovom predavanju dubrovačkoj javnosti ispričati više o povijesti Monemvasije, o životu kakav se danas ondje vodi, te će ujedno predstaviti dobar primjer obnove jednog objekta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *