Input your search keywords and press Enter.

Predavanje o važnosti jedinstvenoga pravopisa hrvatskoga jezika

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr. sc. Željko Jozić, održat će predavanje pod nazivom  Zašto je važan jedinstveni hrvatski pravopis? u petak, 26. veljače, u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Jozić, idejni začetnik i glavni urednik Hrvatskoga pravopisa u izdanju Instituta govorit će o važnosti jednoga i jedinstvenoga pravopisa hrvatskoga jezika. Također predstavit će okolnosti koje su dovele do nastanka Pravopisa, objasniti načela izrade, temeljne novine i jednoznačna rješenja koje donosi u dosad neriješenim pravopisnim dvostrukostima poput pisanja ne ću i neću, umetanja međusamoglasničkoga j, pisanja pokrivenoga r, pisanja t i d u imenicama muškoga roda na –dak, -tak, -dac, -tac i imenica ženskoga roda na –tka, pisanja stranih riječi i njihovih izvedenica.

Ovim predavanjem Dubrovačke knjižnice nastavljaju ciklus programa kojima će obilježiti Mjesec  hrvatskoga jezika (21.veljače – 17. ožujka), manifestaciju kojoj je cilj očuvanje materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznavanje javnosti s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i jezičnom poviješću.

Mjesec hrvatskoga jezika  na poticaj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Hrvatskoj se održava od 2014., a povezuje Međunarodni dan materinskoga jezika (21. veljače) i Dane hrvatskoga jezika (11.-17. ožujka) koje je 1997. proglasio Hrvatski sabor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)