Input your search keywords and press Enter.

“Grci na Jadranu”, naslov je predavanja kojeg je u četvrtak, 20. listopada u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku održala prof. dr. sc. Bruna Kuntić Makvić.

Profesorica Kuntić Makvić je govorila o dolasku Grka na Jadran, kojeg su oni zvali Kronovim i Rejinim morem, a na temelju toga se može govoriti i o najdrevnijim njihovim spoznajama o Jadranskom moru. S grčkog otoka Para došli su na Faros odnosno na Stari Grad na Hvaru, a u procesu doseljavanja surađivali su jonski i dorski Grci. Najveća koncentracija Grka bila je na nekoliko otoka istočnog Jadrana poput Hvara, Korčule, Visa i sl., a na temelju zapisa koji su sačuvani na kamenim pločama iz raznih stoljeća predavačica je govorila o njihovim doseljavanjima ne samo u starijoj nego i u novijoj povijesti. Zanimljivo je da se Grci nisu doseljavali samo na otoke i obalu nego se njihovi tragovi mogu naći i u unutrašnjosti poput mjesta u Slavoniji ili u Sisku. Dr. Kuntić Makvić upoznala je nazočne i s relativno novim otkrićima nazočnosti Grka na nekim mjestima na obali. Govoreći o dubrovačkom području spomenula je otkriće na otoku Lopudu na kojem je surađivala s pokojnim dr. Ivicom Žilom, te Spilu Nakovana na Pelješcu za koju se smatra da datira iz ilirskog vremena i Vilinu špilju na izvoru Omble. Zaključila je kako ima još puno neočekivanih stvari vezanih uz boravak Grka na Jadranu koje samo čekaju da budu istražene i otkrivene.

U sklopu predavanja prof. Tonći Maleša, predsjednik Hrvatskog društva klasičnih filologa, predstavio je edukativnu slikovnicu „Pharioi“ za koju je inspiraciju dobio još kao učenik koji je sudjelovao na seminarima za mlade „ Pharos“ te upoznavao grčku baštinu na Hvaru.

Predavanje je organiziralo Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke Biskupije povodom 2400 godina od dolaska Grka na Hvar, a moderatorica večeri je bilo profesorica Marija Marušić Čizmić.

U programu su čitanjem tekstova na grčkom i hrvatskom jeziku te glazbenom točkom na violini nastupili učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđer Boškovića u Dubrovniku. Večeri je nazočio i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)