Input your search keywords and press Enter.

Predavanje o dum Đuru Puliću uz 200. obljetnicu rođenja

U organizaciji Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije u četvrtak, 3. studenoga u 19:30 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. dubrovački povjesničar umjetnosti Ivan Viđen održat će predavanje o dum Đuru Puliću povodom 200. obljetnice njegova rođenja.

Svećenik, filozof i dobrotvor dum Đuro Pulić rodio se u Dubrovniku 1816. godine i nakon završenih je studija s doktoratom u Beču (1842.) obavljao različite službe u Dubrovačkoj biskupiji i gimnaziji gdje se istakao kao izvrstan pedagog te je promaknut u ravnatelja gimnazije u Zadru u kojemu djeluje od 1851. godine. S tog se položaja borio za ravnopravnost hrvatskoga jezika u nastavi i političkom životu tadašnja austrijske Dalmacije te je godinama pružao otpor pokušajima da se njemački uvede kao nastavni jezik u našim srednjim školama. Bio je više puta zastupnik u Dalmatinskome saboru u Zadru. Pripadao je krugu dubrovačkih i dalmatinskih narodnjaka koji su se borili za sjedinjenje Dalmacije s ostatkom Hrvatske, što je bečki dvor uporno odbijao učiniti. Nakon Zadra imenovan je ravnateljem gimnazije u Trentu u sjevernoj Italiji kako bi ga se udaljilo iz Dalmacije, a nakon umirovljenja odlazi iz Trenta i seli se u Rim gdje je za svoj dugogodišnji pedagoški i filozofski počašćen naslovom papinskog tajnog savjetnika i postao je kanonik hrvatskog zavoda Sv. Jeronima. U Rimu je 1883. godine i umro te je odredbama iz svoje oporuke svu svoju imovinu ostavio raznim dubrovačkim ustanovama.

Dubrovčani su mu se odužili prenijevši njegove posmrtne ostatke iz Rima i pokopavši ih u temelje grobljanske crkve Sv. Križa na Boninovu u kojoj mu je postavljen i spomenik, a ulica na Pilama imenovana je njegovim imenom.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

pulic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *