Input your search keywords and press Enter.

Predavanje “Izakov epitaf s Lopuda: novo čitanje kamenog spomenika iz 5. stoljeća”

Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije u sklopu svoga redovitoga programa organizira u utorak, 24. listopada, u 19:30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II (nekadašnji samostan sv. Klare) javno predavanje pod naslovom “Izakov epitaf s Lopuda: novo čitanje kamenog spomenika iz 5. stoljeća”. Predavanje će održati mladi znanstvenici dr. sc. Ivan Basić iz Splita i dr. sc. Maja Zeman iz Zagreba.

Tema predavanja je kasnoantički kameni natpis pronađen tijekom arheoloških istraživanja crkvice sv. Ilije na Lopudu 1973. godine. Riječ je o nadgrobnome natpisu Sirijca Izaka, datiranom u 5. stoljeće, koji se čuva u Župnoj zbirci na Lopudu. Od njegova pronalaska do danas natpis je ostao gotovo u potpunosti zaboravljen, uz tek rijetke spomene u objavljenoj literaturi, a izostala je i njegova cjelovitija stručna i znanstvena obrada. Nova, opsežnija istraživanja autorâ pokazala su kako je riječ o jedinstvenome povijesnom spomeniku od višestruke važnosti. Uz arheološko-topografski kontekst ovog nalaza, na predavanju će se javnosti iznijeti prijedlog preciznije datacije spomenika te novo čitanje natpisa kojim je ustanovljeno kako je riječ o prvoj pouzdanoj epigrafskoj potvrdi pripadnosti pokrajine Dalmacije zapadnome dijelu Rimskoga Carstva u 5. stoljeću.

Dr. sc. Ivan Basić docent je na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu i predstojnik katedre za staru i srednjovjekovnu povijest, a dr. sc. Maja Zeman, viša je asistentica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na katedri za antiku, kasnu antiku i rani srednji vijek.

Nikša Sentić, djelatnik Ureda

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)