Input your search keywords and press Enter.

„Marin Getaldić – pogled u novo doba“ naslov je predavanja koje će održati dr. sc. Marijana Borić u četvrtak, 18. listopada u 19 sati u Znanstvenoj knjižnici. Nakon predavanja uslijedit će otvorenje istoimene izložbe, koja ostaje otvorena do 18. studenoga, u prizemlju Narodne knjižnice Grad.
Borić je ujedno i autorica edukativne, multimedijalne i interaktivne izložbe koja je organizirana u sklopu aktivnosti projekta „Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu“, kojeg podupiru zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U rujnu je izložba bila postavljena Strossmayerovoj galeriji starih majstora, a nakon Zagreba dolazi u Dubrovniku, Getaldićev rodni grad, u godini u kojoj se obilježava 450. obljetnica njegova rođenja.
U petak, 19. listopada bit će organizirana edukativno – likovna radionica „Legenda o Marinu Getaldiću“ za školsku djecu. Dubrovačke knjižnice ostvarit će suradnju s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige, a prikazujući Getaldićevo nasljeđe u europskom kontekstu ovi programi ujedno su i doprinos obilježavanju Europske godine kulturne baštine.

Dr. sc. Marijana Borić, znanstvena je suradnica u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Matematičarka, fizičarka, filozofkinja i povjesničarka znanosti, istražuje rad znamenitih hrvatskih znanstvenika, koji su dali doprinos ovoj sredini, ali i ukupnom razvoju zapadnoeuropske znanosti. Autorica je velikog broja znanstvenih radova iz povijesti egzaktnih znanosti, monografije o Faustu Vrančiću, te popularnih knjiga – slikovnica o Marinu Getaldiću i Faustu Vrančiću. Bavi se razvojem matematičkih metoda i koncepcija koje su omogućile napredak novovjekovne znanosti. Voditeljica je projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu osmišljenog u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Projekt petu godinu sustavno organizira različite aktivnosti (znanstvene kolokvije, tribine, radionice i sl.) s ciljem afirmacije hrvatskog znanstvenog nasljeđa u zemlji i inozemstvu (Rim, Prag, Budimpešta, Pečuh i dr.. Autorica je izložbe Duhovno nasljeđe Fausta Vrančića (Rim, 2018.) i triju edukativnih-multimedijalnih izložbi postavljenih u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu: Faust Vrančić – Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu (2016), Tragovima Fausta Vrančića (2017) i Marin Getaldić-pogled u novo doba (2018.). Također autorica je tekstova i stručni recenzent dviju izložbi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu: Machinae novae – 400 godina poslije (2015) i Renesansni Faustus Verantius (2017).
Za doprinose istraživanju i popularizaciji Vrančićeva nasljeđa dobitnica je nagrade Memorijalnog centra “Faust Vrančić” u Prvić Luci 2017. i nagrade grb Šibensko-kninske županije u 2018.

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)