Input your search keywords and press Enter.

Predavanje “Epidaurum – arheološki lokalitet Rat”

Arheološko nalazište s ostacima antičkih građevina nalazi se na krajnjem, zapadnom dijelu cavtatskog poluotoka Rat. Arhitektonski kompleks prilagodio se stepenastoj morfologiji terena te se na nekoliko razina padinom poluotoka spušta prema moru. Dosadašnja iskopavanja na jednoj od razina potvrdila su broj od sedam prostora u nizu, pravilno pozicioniranih u smjeru sjever jug. U istraživanjima provedenim 2014. – 2016. godine, na jugozapadnom rubu kompleksa, na novoj, nižoj razini, otkrivena je cijela prostorija s ostatkom freske in situ i njeno neposredno okruženje.

Istraživano područje dio je grada, kolonije Epidaur, koji je, prema dosadašnjim rijetkim arheološkim radovima, imao sve karakteristike rimskog urbaniteta: pravilni raster ulica, uređenu komunalnu infrastrukturu, upravne, gospodarske i religijske sadržaje.

Zahvaljujući svom povoljnom položaju između dviju značajnih trgovačkih i prometnih točaka, Narone i Rizinija, kao i plodnom zaleđu i obalnoj konfiguraciji terena, u antičko vrijeme razvija se u važno lučko i gospodarsko središte.

Više o povijesti istraživanja lokaliteta kao i recentnim arheološkim radovima govorit će Helena Puhara, kustosica Muzeja i galerija Konavala, u petak 7. prosinca 2018. godine u 18 sati, u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala (Samostan sv. Vlaha, Pridvorje).

Anita Arbulić
Muzeji i galerije Konavala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)