Input your search keywords and press Enter.

Predavanje dr.sc. Zdenke Janeković Roemer u Lazaretima

Dubrovačka baština poziva na predavanje dr.sc. Zdenke Janeković Roemer „Obiteljski odnosi, prava i dužnosti u dubrovačkom Statutu“, u srijedu, 30.11.2022. u 19h u Lazaretima (4. lađa).

Četvrta knjiga dubrovačkog statuta iz 1272. posvećena je obiteljskom pravu. Dubrovačke zakonodavce zanimale su prije svega teme vezane uz imovinske odnose u obitelji – dota i nasljeđivanje te oporučivanje. Statuti reguliraju i druga obiteljska pitanja, kao što je brak i bračni odnosi, vlast oca obitelji nad sinovima i kćerima, imovinska i druga prava žena u različitoj dobi i statusu, uzdržavanje članova obitelji, udaje i ženidbe, odnosno zaređenja djece, pitanje izvanbračnih potomaka, bratske zajednice dobara, robova i slugu koji žive u kući. U predavanju će se prikazati glavne smjernice obiteljske politike dubrovačke komune i ukazati na razliku između pravnih normi i stvarnog života o kojem svjedoče arhivski izvori, posebno oporuke, mirazni i bračni ugovori i notarski zapisnici.

Radi se o još jednom iz ciklusa predavanja kojima Dubrovačka baština u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku obilježava 750 godina dubrovačkog Statuta.

Radujemo se Vašem dolasku!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)