Input your search keywords and press Enter.

Predavanje dr.sc. Danka Zelića “Urbanističke odredbe dubrovačkog Statuta”

Dubrovačka baština poziva na predavanje dr.sc. Danka Zelića “Urbanističke odredbe dubrovačkog Statuta” u ponedjeljak, 7.11.2022. u 19h u Lazaretima (5. lađa).

 

U još jednom iz ciklusa predavanja kojima Dubrovačka baština u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku obilježava 750 godina dubrovačkog Statuta, dr. sc. Danko Zelić približit će nam urbanističke odredbe dubrovačkog Statuta.

 

Gradski statut i srednjovjekovna urbanistička cjelina Dubrovnika komplementarna su svjedočanstva opsega i važnosti promjena koje su se u zakonodavstvu i oblikovanju gradskog prostora odigrale tijekom 13. stoljeća. Posrijedi su, k tome, i karakteristični, slojeviti spomenici koje je nužno sagledavati u svjetlu višestoljetnog slijeda povijesnih okolnosti – onih koje su prethodile njihovom nastanku, onih u vremenu njihove kristalizacije i onih koje su im slijedile. Potonji, naknadni procesi, koliko god da su im mijenjali sadržaj, pa i smisao, nisu promijenili njihov srednjovjekovni oblik. Kao svojevrsni simboli uređenog urbanog života, i Statut i urbanistička cjelina Dubrovnika zbog toga su sve do danas, sedam i pol stoljeća od svoga postanka, sačuvali i svoje metaforičko, čak metafizičko značenje. U predavanju će prije svega biti riječi o statutarnim propisima kojima je neposredno reguliran i dugoročno programiran prostorni okvir gradskog života.

Radujemo se Vašem dolasku!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)