Input your search keywords and press Enter.

Predavanje: Balansiranje među oprekama

Društvo arhitekata Dubrovnik u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik najavljuje novo predavanje iz ciklusa redovitih mjesečnih predavanja otvorenih za javnost.

Ciklus se nastavlja u petak 31. ožujka 2017. u 19 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika s predavanjem povjesničarke umjetnosti dr. sc. Ane Šverko “Balansiranje među oprekama – razgovor uz predstavljanje knjige Grad (ni)je kuća – o dijalogu između novog i starog Splita / urbanistička predigra“.

O PREDAVANJU:
Kako pomiriti stari i novi grad, kako uskladiti konzervaciju i razvoj, tradiciju i modernost, baštinu i suvremenost, turizam i autentičnost, privatno i javno, virtualno i stvarno?
Kroz povijesno i teorijsko istraživanje o suvremenom gradu s povijesnom jezgrom u izlaganju, kao i u knjizi koja se predstavlja, spajaju se dva često suprotstavljena pojma: razvoj i konzervacija, te ukazuje da se suvremeni pristup zaštiti baštine temelji upravo na njihovu usklađivanju i objedinjenom promišljanju.
U knjizi se definiraju ključni problemi funkcioniranja javnog prostora grada te nudi teorijski pristup za integraciju naslijeđene urbane matrice u suvremeni život, upućujući pritom na disciplinu urbanističkog projektiranja kojoj je prvenstveni zadatak regulirati odnose između planerskog, urbanističkog i arhitektonskog djelovanja.
Ističe se važnost povezivanja povijesne jezgre sa čitavim gradskim područjem kako prometno, tako i putem prirodnog ambijenta i ljudskim aktivnostima, te upućuje na mogućnost ostvarenja kontinuiranog iskustva urbanog prostora uspostavljanjem slojevite, primarno zelene javne komunikacije na prigradskom, a zatim i na gradskom nivou. Takva višeslojno promišljena infrastruktura koja bi povezala brojne prostorne cjeline mogla bi istaknuti njihove kulturno-povijesne i prostorne specifičnosti i generirati urbane aktivnosti.

dr.sc. ANA ŠVERKOAna Šverko (1972.) je viša znanstvena suradnica u Institutu za povijest umjetnosti – Centru Cvito Fisković u Splitu i docentica na splitskom Studiju arhitekture. Diplomirala je 1998. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, magistrirala 2002. na kalifornijskom Sveučilištu Berkeley na području Urbanističkog projektiranja, te doktorirala 2011. na matičnom fakultetu. Kontinuirano se stručno usavršava, recentno kao stipendistica Getty fondacije na Sveučilištu Harvard i The British Museuma u Londonu. Objavljuje radove o izabranim temama iz povijesti arhitekture, kao i suvremene konzervacije i urbanističkog projektiranja. Sudjeluje u organizaciji studentskih radionica, stručnih i znanstvenih javnih predavanja, skupova i konferencija u cilju popularizacije znanosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)