Input your search keywords and press Enter.

Večeras će se u 19 sati u dvorani Sv. Ivana Pavla II u Dubrovniku održati javno predavanje akademika Igora Fiskovića pod naslovom Skulptura dubrovačke romaničke katedrale. Organizatori su Gradska (katedralna) župa Gospe Velike i dubrovačka podružnica Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.
Dubrovačka romanička katedrala, građena od 12. do 14. stoljeća, od suvremenika je bila smatrana najljepšom u čitavom Iliriku, a Filip De Diversis za nju u 15. stoljeću piše kako je to veličanstvena, lijepa i urešena stolna crkva na čast Blažene Djevice Marije. No, ta je crkva potpuno srušena u katastrofalnom potresu 1667. godine, a na njezinome je mjestu izgrađena sadašnja barokna katedrala. Tek su arheološkim istraživanjima prije trideset godina u podzemlju katedrale pronađeni ostaci arhitekture, ali i kiparskih ukrasa u potresu srušene romaničke katedrale i otada ne prestaju privlačiti pažnju znanstvenika. Iako se nažalost radi o kamenim fragmentima, oni jasno svjedoče ne samo o vrsnoći kiparske izrade i bogatstvu grada koji je mogao izgraditi takvu katedralu, već i o umjetničkim strujanjima između hrvatske i južnotalijanske obale u Srednjemu vijeku. Predavanje će na pregledan način izložiti važnost skulpturalnoga uresa romaničke katedrale te njegove stilske i oblikovne kvalitete.
Akademik Igor Fisković umirovljeni je profesor povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a najpoznatiji je domaći stručnjak za romaničku i renesansnu skulpturu Dubrovnika. Autor je brojnih knjiga i članaka te je odgojio veći broj stručnjaka, a prije nekoliko dana objavljeno je kako mu je Hrvatski sabor dodijelio Državnu nagradu za znanost za životno djelo.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *