Input your search keywords and press Enter.

Knjiga „Trinaesti otok“ doajena hrvatskog novinarstva, autora i scenarista Vedrana Benića, predstavljena je sinoć, 16. kolovoza pred brojnom publikom u ljetnom kinu Jadran u sklopu 72. Dubrovačkih ljetnih igara povodom obilježavanja Godine čitanja u RH.

Uz autora Vedrana Benića, knjigu su predstavili Boris Njavro, predsjednik izdavača Društva dubrovačkih pisaca, te Vinko Rožić, dizajner omota izdanja. Publika je mogla uživati i u prigodnim video projekcijama, poput javljanja dopisnika Andrije Jarka s Trinaestog otoka, sklopljenih arhivskih video materijala Grada i okolice na pjesme „Field of Dreams“ i „Polanda Blues“ koje potpisuje osebujni glazbenik Nemo James. Vrhunac događanja bilo je prikazivanje posebne 13. epizode serije „Storije o neponovljivima“, koju je, u trajanju od 25 minuta, Vedran Benić sklopio samo za ovu prigodu od ranije snimljenih materijala koji se nisu našli u emitiranim epizodama „Storija“.

Knjiga „Trinaesti otok“ sastoji se od 16 pripovijedaka u kojima se isprepliću stvarni i fiktivni dubrovački likovi, upleteni u stvarne, ali i izmišljene događaje, a osnovna poveznica svih pripovijesti su more, brodovi i pomorstvo pa je na neki način knjiga posveta djelatnosti koja je omogućila život i ekonomski procvat Dubrovnika u dugom nizu stoljeća. U pripovijestima se u galeriji stvarnih likova mogu naći Vetranović, Držić, Vojnović i Stulli, ali također i Miho Pracat, Anica i Ruđer Bošković, jednako kao i stvarni pomorski kapetani poput Iva Šiševića ili Božidara Margaretića, a svi su oni u društvu s fiktivnim likovima upleteni u mnoga stvarna zbivanja koja se spominju u „velikoj“ povijesti, ali i u dubrovačkim legendama koje često baš i nemaju povijesnu utemeljenost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)