Input your search keywords and press Enter.

Požari konačno pod nadzorom

Požari koji su posljednih dana pogodili Korčulu i Pelješac konačno su pod nadzorom.

Opožareno je oko 3450 hektara borove šume, makije i niskog raslinja te različitih poljoprivrednih kultura. Pripadnici vatrogasnih snaga i dalje su na terenu kako bi se sanirala i osigurala požarišta.

Požar kod mjesta Smokvice, predio Grinovica na otoku Korčuli, dojavljen 18. srpnja oko 18:00 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Tijekom dana i noći na osiguranju požarišta sudjelovale su lokalne vatrogasne snage (DVD-i s otoka Korčule), a nije bilo potrebe za angažiranjem zračnih snaga.

Požar kod mjesta Trstenika na poluotoku Pelješcu, dojavljen 20. srpnja u 22:46 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Tijekom dana vršilo se daljnje osiguranje i saniranje rubnih dijelova požarišta te nije bilo ponovnog aktiviranja požarišta. Nije bilo potrebe za djelovanjem zračnih snaga. Osiguranje i saniranje rubnih dijelova požarišta na požarištu nastavlja se i dalje.

Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, dojavljen 21. srpnja oko 02:30 sati, također je pod nadzorom vatrogasaca. Tijekom dana vršilo se osiguranje i gašenje rubnih dijelova požarišta kako zemaljskim tako i zračnim snagama pa su u dva navrata, na ovom požarištu, djelovala 2 kanadera. Saniranje i osiguranje na požarištu nastavlja se i dalje.

Tijekom dana i noći na oba požara na Pelješcu bilo je ukupno 445 gasitelja sa 60 vozila iz lokalnih vatrogasnih DVD-a s poluotoka Pelješca i županije Dubrovačko-neretvanske, pripadnika DVIP-a DUZS-a, dislociranih vatrogasaca iz Grada Zagreba, Karlovačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko- bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije te vojnika NOS-a HRZ-a.  Helikopterom HRZ-a izvršena je smjena vatrogasaca DVIP-a. Tijekom dana, zbog sigurnosti i gašenja iz zraka, bio je isključen 110 kV dalekovod.

Srećom, nije izgorjela niti jedna kuća. Nagorio je dio vinarije Grgić. Nitko nije ozlijeđen, osim lakše dva vatrogasca u cisterni koja se prevrnula. Nažalost, stradalo je dosta vinograda, osobito na Dingaču. Izgorjelo je seosko imanje Jožefa Mađara iznad Trstenika, koje su mu obećali pomoći obnoviti branitelji. Rezime je to višednevnog katastrofalnog požara na Pelješcu i Korčuli koji je, pretpostavlja se, namjerno izazvan, o čemu će policija imati posljednju riječ. Uhićena piromanka s Korčule nije imala izravne veze s požarima najširih razmjera koji su opustošili dijelove otoka i poluotoka na jugu Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *