Input your search keywords and press Enter.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić danas su se u Studentskom domu sastali s predstavnicima Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula” iz Rijeke i Udruge Specijalne policije “Grof” – Dubrovnik. Na sastanku je sudjelovao i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Povod današnjeg susreta bio je prezentiranje organizacije i načina provedbe projekta “More spaja – Libertas 1992–2022.” kao manifestacije s ciljem obilježavanja početka 30. godišnjice deblokade dubrovačkog područja, a u sklopu koje bi se od 5. do 8. svibnja 2022. godine provela šira ekološka akcija čišćenja podmorja kao društveno korisne aktivnosti koja bi pridonijela uređenju i čišćenju otpada unutar obalnog pojasa Dubrovnika.

Predsjednik Udruge “Ajkula” Perica Prpić uvodno je kazao kako je ovaj projekt od iznimne važnosti za riječku udrugu i njezine članove, koja je s Dubrovnikom tijekom Domovinskog rata stvorila snažnu poveznicu, koju njeguje i danas u mirnodopsko vrijeme. Istodobno je naglasio, kako je osnovna svrha projekta uključiti branitelje, veterane i ostale lokalne dionike te u konačnici dati dodatnu vrijednost  podizanju svijesti o potrebi zaštite hrvatskog podmorja i ekologije.

Gradonačelnik Franković kazao je kako je realizacija projekta izvrsna prilika i način za obilježiti 30. godišnjicu deblokade dubrovačkog kraja u kojoj su svoj obol ostavili i branitelji s područja Rijeke.

“Grad Dubrovnik vrlo rado će se uključiti u ostvarivanje projekta putem kojeg će se još jednom pokazati koliko je uistinu kvaliteta i dostojanstvo hrvatskog branitelja, potrebna danas i u budućnosti, a sve zbog općeg životnog boljitka u Republici Hrvatskoj. Nastaviti promicati i prisjećati se svega onoga što branitelji nesebično učinili u nedalekoj povijesti, vrijedno je našeg divljenja, a ovaj projekt iskorak je i dokaz visoke sposobnosti i želje braniteljskih udruga za suradnjom i planiranjima raznih aktivnosti”, istaknuo je dubrovački gradonačelnik.

Župan Dubrovačko–neretvanske županije Nikola Dobroslavić pozdravio je ovu inicijativu ekološke naravi i nastavak suradnje braniteljskih udruga. Uputio je zahvalu organizatorima i zaključno kazao kako vrijednosti iz vremena Domovinskog rata ostaju trajne.

Projekt  “More spaja – Libertas 1992–2022.” Udruga “Ajkula” u 2021. godini prijavila je na javni poziv za udruge Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva hrvatskih branitelja, a partneri u realizaciji ronilačke eko–akcije uz Grad Dubrovnik, biti će Udruga „Grof“ Dubrovnik i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)