Input your search keywords and press Enter.

Potpisivanje dva Ugovora o sufinanciranju projekata županijskih lučkih uprava DNŽ

Ministar Siniša Hajdaš Dončić će u petak, 24. travnja, u 9 sati, u Lučkoj kapetaniji u Dubrovniku, Obala Stjepana Radića 37, potpisati dva Ugovora s ravnateljima županijskih lučkih uprava Dubrovačko-neretvanske županije.
Ugovor o sufinanciranju projekata „Izgradnja lučke infrastrukture u luci Ston“ ministar će potpisati s Antunom Banovcem, ravnateljem Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije, a Ugovor o sufinanciranju projekta „Izgradnja pomorsko putničkog terminala Vela Luka“ s Borisom Žuvelom, ravnateljem Županijske lučke uprave Vela Luka.
Projektom „Izgradnja lučke infrastrukture u luci Ston“ bit će sagrađena nova obala duljine 162 metara s novim privezima za 42 plovila. Bit će produbljeno morsko dno do obalne linije čime će se omogućiti sigurnije manevriranje plovila i pristajanje. Ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi 12.695.000,00 kuna (s PDV-om) od čega Ministarstvo sufinancira milijun kuna, Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije dva milijuna kuna, a jedinice lokalne samouprave 4.25 milijuna kuna.
Projektom Lučke uprave Vela Luka „Izgradnja pomorsko putničkog terminala Vela Luka“ bit će izgrađeno trajektno pristanište, zidana obala u dužini od 482 metra te uređena zaobalna površina od 18.000 četvornih metara. Bit će sagrađena dva veza dužine 70, odnosno 150 metara. Ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi 63.349.716,79 kuna (s PDV-om) od čega Ministarstvo u 2015. sufinancira tri milijuna kuna, a kroz sredstva HBOR-a u projekt će biti uloženo 5,6 milijuna kuna. Izgradnjom trajektnog pristaništa povećat će se sigurnost prometa u luci, manevarski prostor potreban za pristajanje i okretanje većih brodova, te osigurati kopnena površina za zadržavanje vozila u tranzitu i njihova izlaza na cestovnu mrežu otoka.

U Državnom proračunu RH za 2015. i projekcijama za 2016. i 2017. godinu za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture planirano je 23 milijuna kuna.

Renata Ivanović
glasnogovornica
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO POMORSTVA, PROMETA I INFRASTRUKTURE