Input your search keywords and press Enter.

Posveta novoizgrađene crkve sv. Antuna u Korčuli

Posveta novoizgrađene crkve sv. Antuna u Korčuli bit će u nedjelju, 22. srpnja 2018. godine u 19 sati. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje s posvetom crkve predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.
Nova crkva sv. Antuna s pastoralnim centrom pripada župi sv. Marka u Korčuli, a izgrađena je u nešto više od dvije godine. S obzirom da se grad Korčula širi i naseljava upravo na području gradskog kotara sv. Antun prepoznata je i potreba za novom crkvom i pastoralnim centrom u ovom brzo rastućem naselju. Naime, vjernici ovog djela župe su u sve većem broju dolazili na nedjeljna i blagdanska misna slavlja u postojeću malu crkvicu na obližnjoj glavici sv. Antuna, te je većina za vrijeme slavlja stajala vani ispred crkvice. Investitor objekta je župa sv. Marka u Korčuli na čelu sa župnikom don Franom Kurajom dok je izvođač radova građevinska tvrtka “Alfaplan” iz Dubrovnika.
Površina crkve je 400 m2, sakristija i kor imaju 100 m2 , što iznosi ukupno 500 m2. U unutrašnjosti su postavljene drvene hrastove klupe, kip sv. Antuna i Gospin kip, te postaje križnog puta od kamene prašine. Vitraji s likovima hrvatskih svetaca i blaženika će se postavljati ovisno o donatorima.
Na pročelju nove crkve nalazi se mozaik koji prikazuje lik Isusa Krista s porukom: “Venite ad me omnes” (Dođite k meni svi, Mt 11,28a). Mozaik je osmislio umjetnik Eugen Varzić, a izradila ga je tvrtka GiovanniTravisanutto SRL iz Spilimberga (Italija).
Na zvoniku pored crkve nalaze se tri crkvena zvona salivena u talijanskoj ljevaonici DE POLI, a radove na montaži izvela je tvrtka BUNBAL d.o.o iz Kaštel Kambelovca. Najveće zvono saliveno je u čast sv. Antuna, drugo zvono u čast sv. Todora, zaštitnika Grada Korčule, a treće u čast Blažene Djevice Marije.
Crkva je izravno povezana s pripadajućim pastoralnim centrom u sklopu kojega se nalazi višenamjenska dvorana za susrete i druge sadržaje, a pastoralni centar će se naknadno uređivati. Uz pastoralni centar izgradit će se dječje igralište s različitim sadržajima, te parking za automobile.
Zemljište na kojem je izgrađena crkva i pastoralni centar Republika Hrvatska darovala je Dubrovačkoj biskupiji, odnosno župi sv. Marka, a riječ je o području na kojem je bio bivši vojni kompleks. Kamen temeljac blagoslovio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić 14. lipnja 2016. godine, a sam kamen je dio raketiranog kamenog križa s dubrovačkog brda Srđ kojeg je blagoslovio sv. Ivan Pavao II., papa, za vrijeme svog pastirskog pohoda Dubrovniku 2003. godine. Uz kamen temeljac u temelje nove crkve položena je i povelja s podacima o gradnji.
Crkva sv. Antuna u Korčuli je prva veća crkva koja se iz temelja gradi na području Dubrovačke biskupije nakon više desetljeća.

Korčula, 18. srpnja 2018. godine
Župnik: don Frano Kuraja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)