Input your search keywords and press Enter.

Na sastanku održanom danas u Maloj vijećnici gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić upoznao je predstavnike turističkih agencija koje su registrirane i posluju u Dubrovniku s novostima u primjeni Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima.

To se prvenstveno odnosi na  postavljanje podiznih pneumatskih stupića i video nadzora na Pilama, koji će Sanitatu omogućiti bolju kontrolu nad naplatom zaustavljanja turističkih autobusa. Gradonačelnik je istaknuo da primjena nadzora može započeti krajem idućeg tjedna te da će se uzimati u obzir samo dugovanja u 2015. godini. No, budući da je tijekom sastanka otvorena mogućnost postizanja dogovora s represivnom mjerom pričekat će se 15 dana, a u tom razdoblju pokušat će se izraditi  model koji bi zadovoljio interese Grada Dubrovnika, tvrtke Sanitat i samih agencija.

Prema prijedlogu gradonačelnika tvrtka Sanitat i Upravni odjel za komunalne djelatnosti već početkom tjedna napravit će analizu poslovanja dubrovačkih agencija za 2013. i 2014. godini kako bi se utvrdio broj ticanja. Na osnovu tih podataka ustrojit će se razredi količinskih popusta, koji bi se kretali od 5 do 30 posto. Isti model primijenio bi se i na sve ostale usluge Grada Dubrovnika koje koriste agencije, poput ulaznica za Dubrovačke muzeje.

Predstavnici agencija pozdravili su inicijativu za postizanje međusobnog dogovora i iznalaženja modela kojim bi se riješila višegodišnja „status quo“ situacija. Njihov cilj, istaknuli su, je prebacivanje troška naknade za zaustavljanje i iskrcaj gostiju na krajnjeg korisnika.

S obzirom na važnost pitanja gradonačelnik Vlahušić je predložio da se konačni prijedlog što prije usuglasi s predstavnicima svih političkih opcija te po mogućnosti ugradi u važeću Odluku već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, a kako bi se model počeo što prije primjenjivati. Do tada, istaknuo je na snazi je predmetna odluka iz rujna 2014.
Vlahušuić je ovom prilikom također upozorio je i na zlouporabu odredbi Odluke koje se odnose na oslobađanje od plaćanja naknade vozilima koja isključivo prevoze putnike smještene u hotelima i drugim objektima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Tijekom nadzora provedenog u travnju utvrđeno je da u svrhu izbjegavanja plaćanja naknade pojedine agencije koriste krivotvorene „rooming liste“ te lažno prikazuju prijevoz smještajnih gostiju. Tvrtka Sanitat stoga će početkom svibnja podnijeti nekoliko kaznenih prijava po ovom osnovu, a uz pomoć komunalnog/prometnog redarstva nastavit će pojačani nadzor.

dubrovnik.hh