Input your search keywords and press Enter.

“Posljedice” – Dubrovačka premijera u koprodukciji Arterarija & KMD

POSLJEDICE – NOVI AUTORSKI PROJEKT ROMANA NIKOLIĆA
premijera: 22. studenog u 20:00
reprizna izvedba 23. studenog u 19:00.
Kazalište Marina Držića

Posljedice, novi autorski projekt Romana Nikolića, koji je podjednako aktivan i kao redatelj i kao glumac, zatvara trilogiju udruge Arterarij o ranjivim društvenim skupinama. Nakon predstava pogledajme (2017) i Čekanja (2017) koje su se bavile položajem, diskriminacijom i predrasudama prema Romima i azilantima, ovoga puta Nikolić se bavi posljedicama koje na ženama ostavlja nasilje. Za razliku od prethodna dva projekta u kojima su na sceni bili pripadnici obespravljenih skupina, ovoga puta izvođačice su profesionalne glumice – Mirej Stanić i Irena Tereza Prpić. Međutim, i ovoga je puta proces bio temeljen na dokumentarnim materijalima, osobnim svjedočanstvima, stvarnim iskustvima.

Istovremeno nježan i brutalan, direktan i suptilan, scenski je jezik koji je prisutan i u Posljedicama. Želeći izbjeći šokantnost, viktimizaciju i patetiku, fenomene koji uobičajeno prate priče o nasilju, ova predstava inzistira na prikazivanju kompleksnosti i slojevitosti čimbenika koji su uključeni u proizvodnju raznih oblika nasilja u društvu, od onog verbalnog preko onog psihičkog do seksualnog i fizičkog, od onog obiteljskog preko onog ratnog do onog institucionalnog. Konzervativna medijska reprezentacija rodnih uloga, sveprisutna stigmatizacija žrtava, nepravedna raspodjela kućanskog rada, nefunkcionalni pravni okvir, tako redom postaju elementi čiji zbroj rješava jednadžbu društvene odgovornosti iza koje stoje uništeni životi stotina, tisuća, beskonačnog broja žena.

Uz Nikolića, autorski tim čine još i Jasna Jasna Žmak (dramaturgija), Nikolina Medak (pokret), Ana Fucijaš (kostimografija) te Sandra Petrž koja se na sceni pojavljuje u ulozi same sebe. Za video je zaslužan Ivan Lušičić. Premijerna izvedba projekta očekuje nas 22. studenog u 20:00 u Kazalištu Marina Držića, dok je reprizna izvedbe 23. studenog u 19:00.

Ulaznice za repriznu izvedbu mogu se rezervirati na tel. (020) 321 008 ili na e-mail: blagajna@kmd.hr. Radno vrijeme blagajne je od 09:00-12:00 i od 18:00-20:00.

Projekt su podržali Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj, Inicijativa mladih za ljudska prava, Europska komisija (REC program), Zagreb Design Week i Tehnički muzej Nikola Tesla.

KMD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)