Input your search keywords and press Enter.

Posjet Znanstvenoj knjižnici u okviru međunarodne istraživačke radionice

U tijeku je međunarodna istraživačka radionica pod nazivom „Pojava renesanse u Dubrovniku: Petar Martinov iz Milana, Onofrije da la Cava i prekojadranski humanistički krugovi“ koja se od 4. do 9. rujna održava u Dubrovniku.

Radionica ima istraživačko-edukacijski karakter i predstavlja prvi dio trodjelnog ciklusa u suradnji s doktorskim programima sveučilišta uLausanni i Brnu.

Tema svake radionice usko je vezana uz povijesni karakter grada u kojem se odvija, pa je tako dubrovačka usredotočena na pojavu humanističkih i renesansnih oblika u urbanom kontekstu,odnosno, na njezina prva dva istaknuta aktera u području likovnih umjetnosti i arhitekture. Radionica u Lausanni bit će vezana uz srednjovjekovnu samostansku kulturu, a ona u Brnu uzfeudalno-dinastički karakter umjetničkog pokroviteljstva.

Polaznici radionice – doktorandi i studenti diplomske razine studija – s voditeljima su posjetili Znanstvenu knjižnicu 4. rujna gdje su analizirali izvorne tekstove (posebice ugovore za nesačuvana djela dvaju majstora), sačuvana djela i arhitekturu Dubrovnika druge četvrtine 15. stoljeća. Rad u Dubrovniku još će se odvijati u prostorima Poslijediplomskog središta Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu, u Državnom arhivu, Zavodu za povijesne znanosti HAZU, te na samim spomenicima (Knežev dvor, Velika i Mala Onofrijeva fontana, samostani dominikanaca i Male braće).

Radionicu organiziraju Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za povijest
umjetnosti; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za povijest – Poslijediplomski doktorski studij medievistike; Sveučilište u Lausanni, Odsjek za povijest umjetnosti – doktorski studij medievistike; i Masarykovo Sveučilište u Brnu, Odsjek za povijest umjetnosti – Centar za ranosrednjovjekovne studije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *