Input your search keywords and press Enter.

Posjet staništa riječne kornjače u Majkovima

Povodom obilježavanja Dana zaštite prirode Republike Hrvatske i Međunarodnog dana biološke raznolikosti 22. svibnja te Međunarodnog dana kornjača 23. svibnja, u organizaciji Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, učenici Gimnazije Dubrovnik su posjetili stanište riječne kornjače, Mauremys rivulata u Majkovima, herpetološkom rezervatu predloženom za zaštitu.

Cilj ove inicijative je edukacija učenika i podizanje svijesti o zaštiti ove vrste.

Populacija riječne kornjače koja je jedna od dvije vrste slatkovodnih kornjača u Hrvatskoj su međusobno odvojene što može biti prijetnja budućnosti ove vrste. Naime, ova vrsta nalazi se isključivo na području Dubrovačko-neretvanske županije, točnije Stonskog polja, Donjih Majkova i Konavoskog polja.

Na edukativnom izletu ”Putevima majkovske kornjače” učenici su obišli dvije lokve u kojima živi ova vrsta. Muzejska pedagoginja Suzana Stanković upoznala je učenike s biologijom vrste, problematikom uništavanja njenog staništa, antropogenim utjecajem te mjerama zaštite.

U sklopu terenskog obilaska Majkova posjetili su i „Kuću meda“ gdje su čuli priču o pčelama, medu i ostalim tradicijskim proizvodima naše županije.

 

Suzana Stanković

Muzejski pedagog