Input your search keywords and press Enter.

Otvoreni zeleni apel Komunalnim službama Grada

Posjekli 40.godišnju zdravu košćelu i 30.godišnji zdravi šipak radi pogleda ovdje u Ulici Andrije Hebranga 20, dojavili su nam proteklih dana s velikom ljutnjom naši sugrađani preko Zelenog telefona Eko Fona (020453-850)…te dodali: košćela je bila lijepa, zdrava s velikom krošnjom, ukras našeg ulaza …upravo je ovih dana zazelenila – olistala…
Uputili smo se danas u našu već 36. Eko patrolu ove godine i odmah pronašli mjesto ekocida, koje je bilo prilično otužno… pored panjeva košćele i šipka porazbacano smeće. Pitamo građane koji tu u blizini žive jesu li možda vidjeli sječu košćele i šipka nevoljko odgovaraju… nažalost jesmo bilo je to nedavno jedne subote ujutro kada su ih posjekli obližnji stanari navodno stabla su im smetala pogledu… a koji pogled ovdje sa „7 smrtnih grijeha“ imamo – na groblje Boninovo ili cestu! Kada smo odlazili dvoje naših sugrađana koji žive u blizini ovih zgrada reklo nam je da im je žao nedavno posječenih stabala košćele i šipka… ali da inače na ovom predjelu građani svako malo sijeku stabla jer im smetaju, pa su tako tu posjekli prije par godišta stablo uzrasle lipe i oleandra.
Izgleda da je u našem Gradu sve više mrzitelja zelenila jer svako malo dobijamo dojave o sječi vrijednih i stabala evo jučer smo bili u Solitudu radi sječe zdravih borova, nedavno na predjelu Ploča na Putu za Bosanku radi sječe borova i čempresa (preko 150).
Dok se u svijetu upravo zbog sve veće betonizacije na Zemlji promiču projekti „Zeleni gradovi“, izgleda da ti projekti ne vrijede za naš Grad… i njegovu okolicu, jer kod nas u zadnje vrijeme sve više postoji „patološki strah od zelenila koje se zatire“.

Voditeljica Zelenog telefona Eko Fona:
Jadranka Šimunović