Input your search keywords and press Enter.

Poruka premijera i ministrice: Pošaljite djecu u školu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je povratak u školske klupe u Varaždinskoj županiji na otvaranju početka radova na novoj osnovnoj školi “Vladimir Nazor”.

– Stvari su jasne, HZJZ je revidirao svoje upute, epidemiološka slika je bitno drukčija u odnosu na prije šest ili sedam tjedana, kada su se radile one prve procjene. Mi smo i dalje u fazi jednoznamenkastih brojeva, dakle vrlo mali točkasti broj novozaraženih epidemijom Covida- 19. Što znači da nema nikakvih razloga da djeca ne bi bila u školama od ponedjeljka. Poruke su bile jasne, ja sam to rekao i na sjednici Vlade uoči onog prvog otvaranja, to ponavljam i danas, ministrica to govori. Ne vidim što bi to trebalo priječiti roditelje ili đake da idu u školu ukoliko smo reaktivirali gotovo sve što je moguće reaktivirati u gospodarstvu i u društvenom životu, rekao je.

Divjak: Bez bojazni pošaljite djecu u školu

U Varaždinskoj županiji s premijerom su bili i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je još jednom pozvala roditelje da pošalju djecu u škole.

– Što se tiče opasnosti, mislim da su upute HZJZ-a jasne. Škola je jednako sigurna kao i dom. Mislim da je to jasno. Jasna je i moja poruka – u školu treba ići, djeci je mjesto u školi. Djeca razredne nastave imaju priliku raditi na vještinama koje je teško razvijati online. Bez straha i bez bojazni u ponedjeljak pošaljite djecu u školu. Ako netko zbog subjektivnih razloga to ne može učiniti, ispričat će se učiteljima. Ako se radi o subjektivnim razlozima za koje se može pronaći rješenje, kazala je ministrica.

Apelirala je na sve koji trebaju osigurati uvjete i prijevoz do škole, da to i naprave. A svoje strahove roditelji trebaju prije svega adresirati ravnateljima i učiteljima. Naglasila je kako se ova tema politizira te kako sama ne želi ocjenjivati svoj rad.

Prilikom otvaranja početka radova na novoj osnovnoj školi “Vladimir Nazor”, premijer je rekao:

– Činjenica da je u mandatu naše Vlade povećan proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja, kada uzmemo ukupno izvore i državnog proračuna i sredstva EU prije ovoga rebalansa i prije Covida-19, praktički na 18 milijardi kuna, to znači da je ova Vlada vrlo jasno podcrtala koliko je važno ulaganje u obrazovanje koliko je važno ulaganje u znanost. A to podrazumijeva i stalno unapređivanje infrastrukture. S te strane, s obzirom na to da je županija osnivač osnovne škole, cijenimo doprinos i županije, a naravno i ovo većinsko sufinanciranje koje će pokriti sredstva državnog proračuna. Lijepo je da u ovoj školi postoji kompetitivni duh, da postoji želja za znanjem, motivacija, da postoji to razmišljanje jer je to možda jedan od najboljih načina kako da naše mlade motiviramo da budu što uspješniji, da teže izvrsnosti, kolegijalnosti, suradnji, dijalogu, jer je samo to put kako će biti konkurentni kada jednog dana završe svoj obrazovni ciklus.

hrt.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *