Input your search keywords and press Enter.

Pompeo stigao u Dubrovnik

‘Negativan sam na koronavirus. Susreo sam se zadnji put s Trumpom sredinom rujna’

Američki državni tajnik Pompeo šalje iz Dubrovnika jaku političku poruku o novoj razini savezništva.

Američki državni tajnik Mike Pompeo dolazi danas u Hrvatsku prije svega kako bi iz Dubrovnika poslao jaku političku poruku o novoj razini suradnje i savezništva dviju država i, prema informacijama iz vrlo upućenih krugova, potvrdio je da su ispunjeni uvjeti za dva kapitalna projekta na kojima se radi desetljećima – ukidanje viza i potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Te dvije dobre vijesti središnje su točke i postignuća koja jačaju hrvatsko-američke odnose i bitno idu na ruku hrvatskim građanima. Sve druge teme, uključujući i američke zrakoplove F16, u drugom su planu.

Tijek događaja:

13:42 – VIDEO Ministar Grlić Radman i državni tajnik Pompeo prošetali su se Dubrovnikom

video!

11:50 – Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Michael R. Pompeo došao je u Dubrovnik gdje su ga dočekali Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan i Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.  Zajedno su prošetali po Stradunu i posjetili spomen-kuću Rona Browna, američkog ministra trgovine koji je poginuo kod Dubrovnika.  U 14 sati zakazan je sastanak Pompea i hrvatskog premijera Plenkovića, nakon čega će se obratiti novinarima. Očekuje se da će glavne teme razgovora biti ukidanje viza za hrvatske državljane kao i ukidanje dvostrukog oporezivanja. Inače, Dubrovnik je pod strogim mjerama osiguranja. Policijski službenici na svakom su koraku, Grad nadlijeću policijski helikopteri, a u akvatoriju su policijski brodovi. Inače, Michael Pompeo i supruga testirali su se na koronavirus nakon što je objavljeno da su američki predsjednik Donald Trump i prva dama Melani pozitivni. Oboje su negativni. Pompeo je kazao da se zadnji put vidio s Trumpom sredinom rujna.

7:30 – Iako je iz SAD-a bilo najavljeno da će Pompea u Dubrovniku, uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, dočekati i ministar obrane Mario Banožić, to ipak neće biti tako. Kako doznajemo, SAD je predložio da i Banožić bude u Dubrovniku, no nije radio pritisak da tako i bude jer nabava zrakoplova nije središnja točka posjeta. – Ponekad su stvari onakve kakvima izgledaju i ne treba tražiti skrivenu agendu – kažu nam upućeni u posjet.

Južni i mediteranski krug

Vrlo je zanimljivo kako je State Department strukturirao posjet Europi. Državni tajnik vrlo rijetko, ako nije riječ o velikim zemljama poput Njemačke, Francuske ili Velike Britanije, dolazi u posjet samo jednoj zemlji. Kao što je i u ovom slučaju, organizira se posjet većem broju zemalja. Hrvatska je svrstana u južni i mediteranski krug, uz Italiju i Grčku, što je u savezničkom smislu i logična poveznica jer čini važan dio NATO-a i južnog krila američkih saveznika. Svaki put kad šef State Departmenta ide na put, vodi se računa o balansiranju poruke jer je i SAD-u stalo da održava dobre veze sa saveznicima. U Hrvatskoj ga nije bilo neko vrijeme, a za razliku od tema s domaćinima u Italiji i Grčkoj, gdje će dublje pregovarati i lobirati za svoje interese, osobito u kontekstu zaoštrenih odnosa između SAD-a i Kine, u Dubrovniku su u prvom planu dobre vijesti kojima Amerikanci podižu kvalitetu bilateralnih odnosa i stavljaju Hrvatsku u najvišu savezničku kategoriju onih zemalja čijim građanima ne trebaju vize za SAD i s kojima imaju sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ta dva pitanja neće biti konzumirana i riješena posjetom Mikea Pompea, ali će biti potvrđeno da je njihovo rješavanje samo stvar tehnike i proceduralne provedbe, koja može potrajati i nekoliko mjeseci, ali da je odluka politički neupitna i da je samo stvar formalnosti da se provede u djelo.

Avione će samo spomenuti

Uz ukidanje viza, što će olakšati putovanja onima s hrvatskim putovnicama jer neće morati prolaziti viznu proceduru i plaćati taj postupak, izuzetno je važan sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja. Na ovotjednoj sjednici Vlade ovlašteno je Ministarstvo financija da zaključi pregovore i vrlo je čvrsta pretpostavka da nema razloga da to na kraju ne bude učinjeno. Taj je sporazum iznimno važan za hrvatski biznis, prije svega za male i srednje tvrtke, a pogotovo za IT sektor jer jamči da hrvatska tvrtka koja radi poslove u SAD-u manje od 12 mjeseci ne mora plaćati ondje porez već ga može platiti samo u Hrvatskoj. U vremenima kad su mnoge hrvatske tvrtke jednom nogom ovdje, a drugom u SAD-u, kad se izdvajaju poslovi iz SAD-a, takav sporazum velika je stvar za male i srednje poduzetnike. Uz te dvije teme bit će spomenuti i zrakoplovi, no lobiranje Amerikanaca i procedura ionako idu drugim, ustaljenim kanalima. Tema će biti i gospodarska suradnja jer je Hrvatskoj cilj poboljšati suradnju i investicije, a sigurno će biti govora i o situaciji u susjednim zemljama, o 25 godina Daytonskog sporazuma, a vjerojatno će biti prilike i da se spomene situacija nakon sastanka u Bijeloj kući čelnika Kosova i Srbije te će Amerikanci željeti čuti i hrvatsku procjenu situacije u susjedstvu i šire, posebno nakon što su u nekim zemljama završeni izborni procesi.

Na radnom ručku s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom dotaknut će se i krizna žarišta, od Armenije, Azerbajdžana do istočnog Mediterana. Treba li ovaj Pompeov posjet gledati u kontekstu američkih izbora? U ovom trenutku, kažu upućeni, sve se može promatrati kao predizborni potez, ali sugovornici s obiju strana izričito napominju da ni vize ni sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja nisu predizborni darovi ni dnevnopolitički projekti i imat će kontinuitet bez obzira na ishod američkih izbora. Sporazumi se, kažu, mogu potpisati s ovom ili nekom drugom administracijom.

www.vecernji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *