Input your search keywords and press Enter.

Policija će imati kamere na odorama kako bi građane zaštitila od grešaka pri postupanju


Informatičko doba novim projektom pokucalo i na vrata hrvatske policije

Mrkli je mrak, tri su sata ujutro i upravo se vraćate s tuluma. Ceste su prazne, umorni ste i jedva čekate da dođete kući. Taman kada ste kročili na osamljenu stazicu koja vas vodi do kuće, primijetite da vam se za vratom stvorio čudan tip. Dok vas slijedi, ledi vam se krv u žilama. Srce vam užurbano kuca dok vadite mobitel iz džepa i tipkate 192.

Kada uoči da ste shvatili što smjera, čudan tip iz uličice odlučan u namjeri da vas opljačka i ozlijedi, trga vam mobitel iz ruku i baca ga na pod. Međutim, netom prije napada uspjeli ste uspostaviti poziv i alarmirati operativno-komunikacijski centar policije (OKC). Iako im ne možete reći gdje ste i što se događa, oni za nekoliko sekundi lociraju vaš poziv, procjenjuju opasnost i najbližu moguću patrolu šalju upomoć. Automatska lokacija poziva samo je jedna od novina u projektu e-sigurnost predstavljenom u ponedjeljak u tri policijske uprave – zagrebačkoj, splitsko-dalmatinskoj i primorsko-goranskoj.Projekt “težak” više od milijun eura obuhvaća modernizaciju OKC-ova, opremanje policijskih vozila sustavima za provjeru te videokamerama koje će svaki od “plavaca” odsad nositi na odori.

– Kada prime dojavu građana, u OKC-u će morati procijeniti situaciju, proslijediti informaciju kolegama na terenu i odlučiti o uporabi policijskih snaga – objasnio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković. Drugim riječima, policajac iz OKC-a u svakom trenutku imat će vidljiv raspored snaga na terenu te će na postupanje poslati kolegu koji je najbliže lokaciji na koju se prijava građana odnosi.

– Time će se povećati brzina protoka informacija i skratiti vrijeme potrebno da policija izađe na teren – dodao je načelnik PU zagrebačke Goran Burušić. Modernizirane operativne centre uskoro će dobiti i Ravnateljstvo policije te PU osječko-baranjska, a u trećoj fazi implementacije projekta i ostalih 16 OKC-a.

Mnoštvu novinara, ali i policijskih operativaca i istražitelja, među kojima je bio i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, predstavljen je i rad e-policije. Ukupno pedeset vozila zagrebačke policije opremljeno je kompletima koji se sastoje od tableta, printera i tipkovnice.

Kada vas u redovnoj kontroli prometa zaustavi policija, preko sustava koji u šali nazivaju policijskim Facebookom svaki će policajac s nekoliko klikova na tabletu moći provjeriti jeste li dosad kažnjavani i za što. Tu je i prevoditelj za policajce dostupan preko sustava, ako postupaju prema stranim državljanima. Također, odmah će vam i isprintati kaznu ako ste je zaslužili nekim prometnim prekršajem. To će policajce iz postaja vratiti na teren, što bi, smatraju u policiji, građanima trebalo povećati osjećaj sigurnosti. Što se pak kamerica na odorama tiče, one su otporne na padove i razna oštećenja, a imaju i infracrveno svjetlo za noćno snimanje. Snimat će se apsolutno svako policijsko postupanje.

– Nama je to mogućnost da policajce zaštitimo od nezakonitih postupaka građana. S druge strane, to je i građanski nadzor policije koji vodi profesionalizaciji struke – kazao je načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec. Na važnost snimanja postupanja kao način zaštite građana od policijskih pogrešaka upozorio je i Tonković, podsjećajući na rasne nemire u SAD-u do kojih je došlo nakon postupanja u kojem su policajci ubili crnca.

Dvjestotinjak kamera u testnoj fazi koja će trajati dva mjeseca imaju zagrebački policajci, a nakon toga dobit će ih i ostali policajci diljem Hrvatske.

Za nekoliko dana bit će dostupna i aplikacija koju će građani moći besplatno preuzeti te u slučaju nasilnih delikata ili bilo kojeg drugog kršenja zakona, određeni događaj snimiti ili fotografirati te preko aplikacije bez osobnog izlaganja poslati policiji, piše Večernji list.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *