Input your search keywords and press Enter.

Pokrenuto javno savjetovanje o zakupu javnih površina

Grad Dubrovnik pokrenuo je 23. listopada 2019. postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina.

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno do 22. studenog 2019., a do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke na e-mail adresu:  nekretnine@dubrovnik.hr s naznakom „javno savjetovanje – Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina.

 

Neke od promjena u predloženoj Odluci u odnosu na raniju je izmjena roka na koji se mogu dati u zakup javne površine (s 3 na 5 godina), kao i krajnji datum do kojeg ugovori mogu biti zaključeni (31. prosinca 2024. godine).

 

Osim toga, nakon donošenja Izmjena i dopuna Plana korištenja u povijesnoj jezgri za 2020. godinu i dalje se planira nastaviti moratorij na postavljanje novih stolova i stolica, kako postojećih tako i novih ugostiteljskih objekata koji bi se „otvarali“ u narednom periodu. Isto tako, u Odluku kao trajna mjera bi se unijela mjera oslobađanja od plaćanja zakupnine ugostitelja u Povijesnoj jezgri ako obavljaju djelatnost u „zimskim“ mjesecima. Kao i dosad, Gradsko vijeće ostavlja mogućnost povećanja visine zakupnine za javne površine ukoliko se za tim ukaže potreba, ali ne više od 10% godišnje.

 

Također se mijenja normativ za skele (sa 10,00 na 4,00 m2) jer je praksa pokazala da se naročito u Povijesnoj jezgri često postavljaju mobilne skele od 4,00 m2 za hitne intervencije. Što se tiče prestanka zakupa, kažnjavati će se zakupnici koji krše odredbe Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika, naročito u svezi izvođenja ili reprodukcije glazbe u  ugostiteljskom objektu ili izvan njega, s tim da mora proteći rok kazne prije nego se zakupniku ponudi novi ugovor.

 

Na sudjelovanje u otvorenom internetskom savjetovanju pozivaju se svi građani, a naročito ugostitelji, trgovci, turističke agencije, galerije, sadašnji i budući zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada Dubrovnika. Svi prijedlozi i komentari bit će uzeti u obzir i razmotreni te će se po završetku Savjetovanja objaviti Izvješće o prihvaćenim i neprihvaćenim prijedlozima odnosno razlozima eventualnog neprihvaćanja.

 

Sva dokumentacija, nacrt prijedlog odluke i obrazac za sudjelovanje u javnom savjetovanju mogu se naći OVDJE.

 

 

 

Željka Surla
Viši stručni suradnik III

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)