Input your search keywords and press Enter.

Pojašnjenje reformi Mosta nezavisnih lista za znanost i obrazovanje

Prenosimo priopćenje Mosta nezavisnih lista s pojašnjenjem za znanost i obrazovanje:

Ponukana medijskim natpisima i komentarima stručnjaka na predložene smjernice Mosta za reforme u području znanosti, obrazovanju i tehnologiji, prof. dr. sc. Gordana Rusak, voditeljica pregovaračkog tima za ranije navedene teme detaljno objašnjava program predloženih reformi.

„Svjesni smo kako u interpretaciji naših prijedloga reformi može doći do nenamjernih pogrešaka i upravo zato smatramo važnim pružiti građanima dodatno pojašnjenje. Primjerice, imali smo prilike čitati kako mi zagovaramo da institucije same sebi postavljaju uvjete za napredovanje nastavnika, što je potpuno krivo. Zakonom su regulirani uvjeti napredovanja nastavnika, koji se moraju poštovati i primjenjivati, ali riječ je o minimalnim uvjetima i smatramo kako institucije treba stimulirati da donesu dodatne kriterije/uvjete napredovanja nastavnika uvažavajući specifičnosti svakog područja. Pojedine institucije već imaju razrađene takve kriterije. Sadašnja praksa je da ocjene donosi tročlano povjerenstvo (dopušten je veći broj članova, ali ne i manji) od kojih je barem jedan član zaposlen izvan institucije kandidata koji se ocjenjuje i ta se praksa pokazala dobrom. Iz gore navedenog jasno je vidljivo da ne podržavamo da kriterije postavljaju same institucije niti da ocjenjivanje po postavljenim kriterijima bude netransparentno.“ – naglasila je Gordana Rusak.

Govoreći o problematici fleksibilnosti podjele radnog vremena znanstvenika na nastavni i znanstveni dio, Rusak naglašava da prijedlog reforme Mosta nezavisnih lista polazi od činjenice da Fakultetsko vijeće donosi odluku o pojedinim projektima i angažmanu kvalitetnih znanstvenika, čime se upravo potiče izvrsnost i nagrađuje najbolje. Što se tiče ingerencije Hrvatske zaklade za znanost u provedbi postupaka dodjeljivanja projekata, ona svakako treba ostati vezana uz projekte koji jačaju gospodarstvo, ali ne može biti jedini kreator politike znanstvenih istraživanja, pogotovo ako se financira isključivo sredstvima iz državnog proračuna. Uz sredstva kojima bi raspolagala Zaklada, dio sredstava bi trebalo ostati i u portfelju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta iz kojeg bi se financirali projekti koji nisu u kategoriji onih ciljanih za koje bi sredstva dodjeljivala Zaklada.

„Posebno moramo demantirati pojedine napise u medijima, a koji navode da Most promiče ideju spajanja biologije, kemije i fizike u jedan prirodoslovni predmet. Upravo suprotno, Most se snažno protivi toj ideji i podržava stimuliranje STEM područja na svim razinama obrazovanja.“ – zaključila je Rusak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.