Input your search keywords and press Enter.

Pogledajte probijanje tunela Kamenice na pristupnoj cesti mostu Pelješac

Radi se o drugom tunelu na trasi pristupnih cesta mostu Pelješac koji je, za razliku od prethodno probijenog tunela Debeli Brijeg od 2,4 km dužine, najkraći tunel na projektu Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom s dužinom od 499 metara.

11. veljače su započeli radovi na probijanju cijevi tunela Kamenice. Radi se o drugom tunelu na trasi pristupnih cesta mostu Pelješac koji je, za razliku od prethodno probijenog tunela Debeli Brijeg od 2,4 km dužine, najkraći tunel na projektu Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom s dužinom od 499 metara. Završetak iskopa tunela Kamenice očekuje se do početka ljeta.

Najkraći tunel projekta radi se u sklopu radova na izgradnji 2. dionice pristupne ceste mostu Pelješac. Ukupna dužina ove dionice iznosi 12,1 km od čega tvrtka Strabag izvodi radove na dužini od 10,46 km dok će radove na ostalom dijelu pristupne ceste izvesti tvrtka CRBC u sklopu radova na Pelješkom mostu. Križanja sa postojećim državnim cestama i to sa D8 na predjelu Duboka te D414 na predjelu Zaradeže biti će izvedena kao denivelirana, što će omogućiti veću sigurnost i bolji protok prometa.

Na Pelješcu je 16. prosinca 2020. 74 dana prije roka uspješno probijen tunel Debeli brijeg, jedan od najkompleksnijih objekata u projektu ‘Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom’ koji provode Hrvatske ceste. Na probijanju tunela u prosjeku je dnevno radilo 100 ljudi uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a ukupno je iskopano 113.959 kubnih metara materijala. Ovaj tunel rađen je prema novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM) koja uključuje najsuvremenije inženjerske i tehnološke trendove, a pored glavne tunelske cijevi ima i jednu servisnu s kojom je povezana kroz devet pješačkih i dva poprečna prolaza za interventna vozila.

– Na gradilištu Pelješkog mosta napreduje gradnja sukladno usvojenom vremenskom planu. U proteklom razdoblju nastavljeni su radovi na betoniranju segmenata pilona, postavljanje „pylon linkova“ za kose zatege, okrupnjavanje (zavarivanje) segmenata čelične rasponske konstrukcije i zemljani radovi na izgradnji pristupne ceste mostu u dijelu kojeg izvodi CRBC. Završeni su piloni na stupnim mjestima S5, S6, S7 i S8. Posebno ističemo da su ugrađene i prve kose zatege i to na stupnom mjestu S5 na prva dva segmenta – priopćile su Hrvatske ceste. Projekt „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“, koji uključuje izgradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama te izgradnju obilaznice Stona, sa svim svojim fazama je u punom građevinskom pogonu. Ukupna duljina trase projekta iznosi 32 kilometra, od mjesta Duboka do mjesta Doli i zaobići će Neumski koridor. Projekt je sufinancirala Europska unija iz europskog fonda za regionalni razvoj, operativni program “Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020.

vecernji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *