Input your search keywords and press Enter.

Podignuta optužnica protiv Stipe Gabrića Jamba

USKOK je, nakon provedene istrage, danas pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv Stipe Grabrića Jamba i dvoje ljudi zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju.

Jambo se tereti da je za vrijeme kada je bio gradonačelnik Metkovića, tijekom studenoga 2007. godine od pročelnika Ureda za gospodarstvo (II. optuženik) zatražio da na teret gradskog proračuna nabavi veći broj sadnica maslina koje su se dijelile tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je on bio nositelj koalicijske liste u 10. izbornoj jedinici. Sukladno potražnji Jambo je u više navrata nabavljao sadnice čija je vrijednost bila 170.534,65 kuna, a sve troškove je podmirio Grad Metković.

Osim navedenoga Jambo  se također tereti da je sa pročelnikom Upravnog odjela za financiranje Grada Metkovića (III. optuženik) od rujna 2009. do studenoga 2012. godine na štetu gradskog proračuna   osigurali sredstva za financiranje putovanja članova jedne političke stranke na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su znali da nije bilo nikakve osnove da navedene troškove plaća Grad Metković. Jambo he naručivao i odobravao plaćanje računa za prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika, a od III. optuženika je tražio da iste supotpiše i provede njihovo plaćanje iz sredstava gradskog proračuna, što je on i činio. Na taj način Grad Metković je oštećen za 225.250,16 kuna.

Nadalje, Jambo  je tijekom veljače i ožujka 2009. godine, u namjeri da jednom društvu iz čije vlasničke strukture je izišao zbog nespojivosti s funkcijom gradonačelnika, a u kojem društvu je njegova supruga odgovorna osoba, osigura potrebna sredstva za podmirenje dospjelih obveza, od II. okr., pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, koji je stvarno rukovodio i radom Neretvanske udruge maslinara te vodio njezine financije, zatražio da Udruga od navedenog društva kupi veći broj sadnica maslina koje će u konačnici platiti Grad Metković. Iako je znao da se radi o društvu povezanom s I. okr., odnosno s članovima njegove obitelji, II. okr. je dogovorio i realizirao kupoprodaju sadnica maslina u ukupnom iznosu od 271.169,40 kuna, koje su plaćene iz proračuna Grada Metkovića.

Izvor: dorh.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.