Input your search keywords and press Enter.

Počivaj u miru, dragi maestro, s ljubavlju te se sjećaju tvoji Libertini!

Teška srca i s nevjericom  su članovi zbora Libertas primili vijest da je njihov maestro Ivan Dražinić zaspao vječnim snom. Uz njega zbor vežu nebrojene uspomene na probe, nastupe, putovanja i druženje. Maestro Dražinić je inicijator i jedan od osnivača mješovitog zbora Libertas i njegovi pjevači amateri beskrajno su mu zahvalni što im je pružio priliku, odškrinuo vrata i pustio ih u svoj svijet glazbe.

Maestro Ivo Dražinić, nekadašnji šef-dirigent Gradskog orkestra Dubrovnik, zajedno je s tadašnjim direktorom orkestra Lukom Obradovićem došao na ideju da se osnuje amatersko pjevačko tijelo koje bi uz orkestar bilo sposobno izvoditi atraktivnu vokalno-instrumentalnu glazbu. Nakon audicije u zbor je u prosincu 1980. primljeno 103 pjevača i pjevačica.

Zbor je s velikim poletom započeo uvježbavanje djela iz glazbene literature i premijerno nastupio 1. svibnja 1981. na svečanoj akademiji u ondašnjem Domu sindikata. Uslijedio je koncert u Dominikanskoj crkvi, 7. srpnja iste godine, kada je izvedena Misa u G-duru Franza Schuberta. Nakon toga prvog „pravog“ nastupa dubrovačka publika je srdačno pozdravila zbor i do danas nastavila s jednakom pozornošću i veseljem pratiti njegove nastupe.

Pod vodstvom maestra Dražinića zbor je ostvario mnoge zapažene nastupe i postao značajan čimbenik u kulturnoj ponudi Grada. Dobitnik je Nagrade Grada Dubrovnika 1983. za izvedbe vrhunske kvalitete monumentalnih djela iz svjetske glazbene literature. Jedan od naročito značajnih i svima dragih projekata bio je uvježbavanje kantate Borisa Papandopula Non bene pro toto libertas venditur auro, djela kojeg su uz Dubrovački simfonijski orkestar više puta izveli u Dubrovniku i na gostovanjima.

Od početka djelovanja zbor je, predvođen maestrom Dražinićem s harmonikom u rukama, na Badnji dan njegovao tradiciju kolendavanja. S vremenom su ovaj lijepi običaj prihvatili i Folklorni ansambl „Linđo“, Gradska glazba Dubrovnik i drugi glazbenici.

Rastanci su teški, naročito kad su bremeniti mnoštvom prekrasnih uspomena. One će zasigurno ostati u srcima pjevača zbora i neće blijediti, tek će dobiti nijansu sjete.

Počivaj u miru, dragi maestro, s ljubavlju te se sjećaju tvoji Libertini!

Paulina Bačić

 

 

 

 

slika: internet, www.dulist.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)