Input your search keywords and press Enter.

Molitvena akcija „24 sata za Gospodina“ (24 ore per il Signore) koja se ovih dana događa, na poziv pape Franje, u brojnim nad/biskupijama diljem svijeta, započela je prvi put u srijedu, 11. ožujka u Dubrovačkoj biskupiji.

U prepunoj crkvi Male braće u Dubrovniku okupili su se vjernici iz različitih župa, a uz koncelebraciju dvadesetak svećenika misu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Liturgijsko pjevanje povjereno je najmlađima i njihovim voditeljima. Crkvom su tako u prvom satu molitve odzvanjali dječji glasovi iz čistih srdaca čak triju dječjih zborova : župe sv. Petra – Boninovo, župe sv. Križa – Gruž i župe sv. Mihajla – Lapad, a redovnice i dominikanski novaci čitali su misna čitanja i molitvu vjernika.

U propovijedi je biskup Uzinić govorio o ljubavi Božjoj prema svakom čovjeku i čovjekovom odgovoru na tu ljubav. Citirajući neke stihove „Hvalospjeva ljubavi“ kazao je kako je svatko, bez obzira na sve uspjehe i postignuća u životu, na sve ono što ima ili čini, bez ljubavi zapravo ništa. „Vjerujem da je upravo ljubav ono što na najbolji način objašnjava ovaj naš susret ’24 sata s Gospodinom’,“ kazao je biskup. „Samo ako nas je ljubav dovela ovo naše okupljanje, ova naša želja da 24 sata ovog Grada mi kao zajednica vjernika posvetimo našem Gospodinu, ima smisla.“

S jedne strane je Božja ljubav, ljubav Boga koji ima inicijativu i koji nas je pozvao, a s druge strane je naš odgovor, kazao je biskup. Osvrćući se na misna čitanja kazao je da Božje zapovijedi imaju smisla samo ako ih razumijemo u svijetlu ljubavi, inače su teško ropstvo i prisila. Ali ako ih vidimo kao znak ljubavi onda nam one mogu pomoći na putu spasenja. Iako nas na kraju spašava Gospodin koji je došao dopuniti zapovijedi i bio iz ljubavi razapet na križu.

Govoreći o „24 sata za Gospodina“ kao o odgovoru na Božju ljubav, biskup Uzinić je rekao kako su ona simbol našeg odgovora na bezgraničnu Božju ljubav kojom smo ljubljeni, na ljubav Boga koji nas ljubi 24 sata sve dane našega života, ali i prije i poslije ovozemnog života. Pozvao je sve da tijekom ova 24 sata, i kad ne budu fizički u molitvi pred Presvetim, sebi posvijeste potrebu stavljanja Isusa Krista na prvo mjesto u svom životu. A onda da to pretoče i u svoj kršćanski život. „Ako nam ljubav prema Kristu bude na prvom mjestu sve druge ljubavi će biti onakve kakve trebaju biti.“

Nakon mise biskup Uzinić je izložio Presveti Oltarski Sakramenat pred kojim su nastavljene molitve. Drugog sata 24 satne neprekidne molitve Gospodinu molitvu su animirali mladi Dubrovačke biskupije.

„24 sata za Gospodina“ nastavljaju se cijelu ovu noć u crkvi Male braće, a svakoga narednog sata u vođenju molitve će se izmjenjivati članovi molitvenih, redovničkih zajednica ili župa Dubrovačke biskupije. Od 21 sat molitvu predvode članovi Schoenstatskog pokreta, zatim nastavljaju dominikanski novaci, pa župa sv. Petra-Boninovo. U pola noći predvođenje molitve animira Molitvena zajednica „Treće srce,“ zatim Službenice milosrđa (Anćele), župa sv. Obitelji – Nova Mokošica, članovi Neokatekumenskog puta, Franjevke od Bezgrešnog Začeća BDM s Danača, Gradska župa Velike Gospe (katedralna župa), molitvena zajednica „Effatha.“ U 7 sati ujutro molitvu počinju franjevci Mala braća, a molit će, uz ostalo, i jutarnju molitvu iz Časoslova. Molitva se nastavlja i cijeli sljedeći dan te završava misom u 19 sati.

Molitveni susret priredilo je Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije čiji pročelnik mr. don Josip Mazarekić je na početku nešto više rekao o ovoj molitvi cijele Katoličke Crkve.

Angelina Tadić
Ured za medije Dubrovačke biskupije