Input your search keywords and press Enter.

Na online održanom sastanku Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC), regionalnog Tajništva Istočne i Srednje Europe, u ime Grada Dubrovnika sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. Ove godine naglasak je bio na klimatskim promjenama, na način da se kulturna baština učini otpornijom na učinke tih promjena, te na digitalizaciji koja može pomoći da zaštićena baština postane čim više javno dostupna.

Ovom je prigodom ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić održala prezentaciju o Planu upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a  “Starim gradom Dubrovnikom”, nedavno usvojenom strateškom dokumentu, izrađenom upravo s ciljem stvaranja pretpostavki za upravljanje zaštićenom spomeničkom cjelinom grada, uz istodobno očuvanje i razvijanje suvremenog života Grada na održivim postavkama.

Predstavljanje Plana upravljanja izazvalo je veliku pozornost članova OWHC-a, koji žele preuzeti iskustva Dubrovnika, s obzirom da je dosta gradova sada u fazi izrade planova upravljanja te su upućena brojna pitanja i pohvale.

Organizacija gradova svjetske baštine povezuje više od 300 gradova koji imaju područja upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine, s ukupnom populacijom od preko 164 milijuna ljudi. Hrvatska je jedna od 16 zemalja članica ogranka za Istočnu i Srednju Europu, s gradovima Dubrovnikom i Splitom.

Marijana Aksić Vitković
Glasnogovornica Grada Dubrovnika

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)