Input your search keywords and press Enter.

Pismo potpore Dubrovniku u borbi protiv HE Ombla

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST UDRUGE LIJEPA NAŠA ZA DUBROVAČKO NERETVANSKU ŽUPANIJU I POTPORA DUBROVČANIMA U BORBI ZA OMBLU

Ombla nije obična rijeka, isto kao što ni Dubrovnik nije običan grad. Rijeka Ombla je od vitalne važnosti za Dubrovnik, a zbog svojih jedinstvenih karakteristika danas je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode. Sa njezinoga se izvora grad Dubrovnik napajao izrazito kvalitetnom vodom još od vremena Dubrovačke republike, a 1438. godine je izgrađen prvi dubrovački vodovod koji se posebno čuvao od krađe vode. Tada, u 15. stoljeću doneseni su u Dubrovniku strogi propisi u kojima je pisalo i ovo: «Odsjeći će se desna ruka svakome tko otvori ili začepi kanal zbog čega bi se voda razlijevala, ili da se poremeti njezin tok.»
Ako je još 1459. Dubrovačka Republika shvatila važnost ove rijeke i zbog toga je zaštitila, zar je moguće da današnjim vlastodršcima to ne znači baš ništa. Vlada i HEP ne odustaju od projekta HE Ombla! U tijeku je javna rasprava, a danas, 20. travnja održava se javno izlaganje o Glavnoj ocjeni prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu.
Tko može vjerovati stručnjaku ili znanstveniku koji tvrdi da se izgradnjom HE Ombla pod zemljom i nad zemljom ne bi ništa poremetilo. Pogotovo što ima drugih stručnjaka i znanstvenika koji upozoravaju da je to laž i da postoji velika mogućnost uzrokovanja potresa gradnjom podzemne akumulacije na krškom i seizmički aktivnom terenu kakav je onaj pokraj Dubrovnika. Ekspert za krš, dr.sc. Ivo Lučić kaže da nitko ne zna koliko su podzemni kanali isprepleteni i podzemne vode povezane te se betoniranjem tih kanala mogu izazvati neželjeni efekti na povezane sustave podzemnih voda. Tri od četiri stručnjaka u reviziji studije utvrdila su da je projekt rizičan i da bi od njega trebalo odustati.
Razloge zbog kojih se ne bi smjela graditi ova hidroelektrana u kršu, a koji su vrlo ozbiljni, naveo je i svjetski priznati stručnjak, dr.sc. Ognjen Bonacci koji se oštro usprotivio izgradnji HE Ombla, nakon čega je bio udaljen iz rada povjerenstva. On tvrdi da je netočno određena površina sliva, da se povećava opasnost od potresa u ovome seizmički vrlo aktivnom području, a upitna je nepropusnost brane i zadržavanje vode u akumulaciji. Osim toga, Ombla je dio zaštićene europske ekološke mreže Natura 2000.
I kao što mi volimo našu Neretvu, Dubrovčani vole svoju ljepoticu Omblu, i svi im moramo pomoći da je sačuvaju. Moramo biti spremni na ljutu borbu sa predlagačima i izrađivačima studije. Kao Neretva,i Ombla je naša, ne njihova. Oni su dobili novce za tu studiju, i kod njih nema emocija, potiče ih samo kapital. Mi smo ti koji ovdje žive i ostaju, i naši čvrsti, znanstveno utemeljeni argumenti, pomiješani sa emocijama moraju pobijediti. Zar ćemo dozvoliti da Omblu unište tuđi ljudi bez emocija koji su trenutno na vlasti. Sačuvali smo Neretvu, sačuvat ćemo i Omblu, jer i ona je, kao i Neretva – vječna i naša, i neće neki koji trenutno vladaju uništiti ono što nam je Bog dao za sva vremena.

Za udrugu Lijepa Naša DNŽ,
Ana Musa, predsjednica