Input your search keywords and press Enter.

Peti rođendan Kazališne družine Kolarin

KAZALIŠNA DRUŽINA KOLARIN – 5 godina s Vama!

KINO SLOBODA

07.11. U 18h,  „NA KOTORSKOM DVORU“- TEATAR 303 iz Kotora, komedija, ulaz slobodan

08.11. u 11h, „JEŽEVA KUĆICA“ – SINJSKO PUČKO KAZALIŠTE , predstava za djecu, ulaznice 20 kuna

09.11. u 19h, „MATRIMONIJO“ –  KAZALIŠNA DRUŽINA KOLARIN, rođendanska predstava u sklopu Dana kulturnih i kreativnih industrija, ulaz slobodan

O gostujućim kazalištima i Kolarinima:

SINJSKO PUČKO KAZALIŠTE

Sinjsko pučko kazalište osnovano je daleke 1956.godine i od tada s manjim prekidima uspješno djeluje. Sudionik je mnogih festivala i kazališnih smotra u zemlji i inozemstvu i osvajač mnogih prestižnih nagrada i priznanja.

Kazalište djeluje u tri sekcije, dječji dramski studio, dramski studio mladih i ona najstarija grupa iskusnih glumaca.

Zadnjih nekoliko godina posebna pažnja posvećena je radu s mlađim kategorijama, što je rezultiralo nagrađivanim predstavama : “Jaje lutalica”, “Nema poraza za Djeda Mraza”, “Ježeva kućica”-dječjeg dramskog studija, kao i “Izbori za lokalnog šerifa” i “Nedostajem sama sebi”, dramskog studija mladih.

Kazališni repertoar su uglavnom komedije koje su nagrađivane i na međunarodnim festivalima u Sloveniji, Njemačkoj i Švicarskoj ( Izbori za lokalnog šerifa), a u zadnje vrijeme i drame,posebno smo ponosni na našu edukativnu dramu “Nedostajem sama sebi” koja je pobrala brojne pozitivne kritike struke i publike, a koja govori o problemu ovisnosti kod mladih.

Dječja basna “Ježeva kućica”,( koju su obožavale generacije mladih i malo tko ne zna avanture Ježurka, poštara Zeca, kume Lije i ostalih likova,) na županijskoj smotri dramskih amatera ove godine dobila je posebno priznanje za kostime, šminku, muziku, a pok. Marija Cvrlje Radović nagradu za najbolju scenografiju.

Kroz predstavu publiku vodi Vila, a svaka scena popraćena je poznatom muzičkom podlogom.

TEATAR 303, KOTOR

Teatar 303 je amatersko kazalište koje je osnovano 1980. g. Do sad smo imali preko 1000 nastupa u zemlji i inostranstvu.

1986g. smo bili prvaci bivše Jugoslavije u humoru. 1993 smo dobili nagradu “Oslobođenja Kotora “ za doprinos u razvoju kazališnog života. Snimili smo tri video kazete i puno kratkih skečeva za tv-programe i radio emisije.

  1. g. smo sa predstavom” Sve će to narod platiti” gostovali u Londonu. Značajnije naše predstave su “Kud puklo da puklo”,”Sanjao sam da nas nema”,”Hotel Promaja”, “Evropa zbogom”, “Radio Kotor” i dr.

Predstava ” Na kotorskom dvoru ” premijerno je izvedena 15.04.2014.g. u Kulturnom centru Kotor.

Kao nekad i sa ovom predstavom Teatar 303 je ostao dosljedan svom stilu u kazališnom životu.Ovo je satirična komedija, koja povezuje prošlost i sadašnjost na jedan moderan način. Predstava je prožeta humorom koji preslikava zbilju i opominje sve one koji mogu popraviti ovu stvarnost. Suvremena je i ima puno glazbenih brojeva, kao i puno video materijala sa kojim glumci povezuju prošlost i sadašnjost. Priprema predstave je bila dosta  zahtjevna, zbog samog stila izrade i snimanja filma po primorju.

Radnja se događa na našem dvoru i jednostavno gdje god igramo publika može prepoznati svoj dvor i probleme koji nas sve okružuju…

U predstavi igraju: Dragan Buzdovan , Rita Presutto , Nađa Mirković , Neđeljko Kustudić , Iva Kernec, Miljan Stešević , Katarina Igić, Ranko Ristovski , Gracija Janković ,Savo Miljenović. Glazbene brojeve u predstavi odrađuju : Zoran Dragović ,Danica Nikić , klapa “Maris” i trio profesora iz Muzičke Škole – Kotor : Aleksandra Dobriša, Andrea Petrović i Dragana Krgović.

Kompletan video materijal za predstavu je odradila „Televizija Kotor“ na čelu sa Nikolom Dončićem i Radojem MIlićem. Tekst i režiju potpisuje Dragan Buzdovan.

Predstava je do sada igrana sedam puta u Kotoru , u Hotelu Splendid Bečići , u Centru za kulturu-Tivat, dvorana Park Hercegnovi, Kic Budo Tomović Podgorica, Ljetna pozornica Tivat-Purgatorije i dr.

KAZALIŠNA DRUŽINA KOLARIN

Amatersku kazališnu družinu Kolarin osnovale su, 4. listopada 2010. godine, članice najbolje amaterske predstave u Hrvatskoj za 2009. godinu (Sve o ženama M. Gavrana).
KD Kolarin je osnovan u cilju promicanja dubrovačke književne scenske riječi, njegovanja zavičajnog govora, izvođenja dramskih djela i igrokaza za djecu i odrasle, poglavito dubrovačkih pisaca.

Prvi nastup Kolarina bio je prilikom predstavljanja knjige Iva Rudenjaka, skečem „Stolovi i stočići“ izveden  5. prosinca 2010., a napisala ga je i režirala Paola Dražić Zekić.

Početkom 2011.  se prišlo radu na predstavi “Šporka kanasta”- Matka Sršena,u režiji prof. Radmile Milaković,odigrane  16 puta .

U veljači 2012. sudjeluju na promociji knjige Grad u điru, autora Borisa Njavra.

Prema tekstu Borisa Njavra uspješno iznose i zanimljivu predstavu “Skerac sa Svete Marije” u režiji poznate glumice Žuže Egreny, kojoj je rad na ovoj predstavi prvo redateljsko iskustvo. Predstava “Skerac sa Svete Marije” je ujedno praizvedba i druga predstava vrijedne družine prepune entuzijazma.

U 2013. godini KD Kolarin po odabiru izbornog povjerenstva na 53. Festivalu kazališnih amatera s predstavom „Skerac sa Svete Marije „ osvaja nagradu za njegovanje kulturne baštine, te odlazi sa Hvara i sa posebnom pohvalom za promociju svoga Grada kao i nominacijom za glavnu ulogu (susjede Kate u izvedbi Jelice Čučević).Predstava je odigrana 30 puta .

U 2012. Godini  pripremili su predstavu za djecu “Božić djeda Martina” L.N. Tolstoja  u adaptaciji teksta i režiji Tajane Martić jedne od članica KD Kolarina.Predstava je odigrana 9 puta

Paralelno sa brojnim nastupima, družina pristupa radu na novoj predstavi “Ribarske svađe” Carla Goldonia, remek-djelu koraljne ambijentalne komedije koje Kolarini  uz redateljsku palicu glumice Žuže Egrenyi adaptiraju na dubrovački dijalekt. ‘Ribarske svađe’ su 2013 godine uvrštene u popratni program 64.Dubrovačkih ljetnih igara, što govori o kvaliteti same predstave.Predstava je odigrana 17 puta.

2014 godine Kolarini su iznjedrili još jednu uspješnu premijeru “Matrimonijo” svestranog dubrovčanina Joza Lovrića, koje je nastalo po motivima Goldonijevog Sior Todero brontolon ossia Il fastidioso, uz pomoć prijevoda Frana Čale. Predstava je odigrana 25 puta do danas.

Osim u svojim predstavama Kazališna družina Kolarin sudjeluje i u pregršt drugih aktivnosti kao što je sudjelovanje u ceremoniji otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, u promociji knjige Ivane Lovrić Jović, u izvedbi predstave “Dundo Maroje” u režiji Krešimira Dolenčića u sklopu dramskog programa 65.  Dubrovačkih ljetnih igara , humanitarnim akcijama , stariranjima u raznim filmskim projektima , sudjelovaje na manifestaciji Noći kazališta, u sklopu festivala Konavle Art-a, feste SV.Vlaha, manifestacije susreta klapa “Na me pogled tvoj obrati”, u sklopu Gatskog kulturnog ljeta na Danima Ive Marjanovića te u organizaciji raznih gostovanja kojima žele približiti amatersku kazališnu scenu građanima grada i županije .

KD Kolarin je pravi primjer za izreku ništa se ne postiže bez žrtve… i za sebe kažu da imaju veliko bogatstvo: Žužinu prisutnost, razumijevanje, strpljivost, ljubav, veliku volju za dramskim izričajem usprkos olujama života te ljude koji ih podržavaju i pomažu…  Iza njih su više od 5 godina rada, 5 predstava, 130 događanja, preko 15000 gledatelja, pregršt aktivnosti i sudjelovanja u životu Grada, županije i van nje.

Puno je odricanja i žrtve skupine raznolikih ljudi koji rade različite poslove u različito vrijeme, žive različitim životima i slobodno vrijeme odvajaju za ljubav prema dramskom svijetu..

Kolarini

www.kolarin.hr

e-mail: info@kolarin.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *