Input your search keywords and press Enter.

Peti festival “Tišina Molim!” u blagdanskom izdanju

Peto izdanje filmske manifestacije “Tišina molim!” trajat će tri dana i iznova donijeti izbor filmova snimanih u Dubrovniku! Grad ima puno stariju i bogatiju filmsku povijest nego što mnogi misle, a festival Tišina Molim! to želi približiti Dubrovčanima i njihovim gostima.

Peti festival filmova snimljenih u Dubrovniku “Tišina Molim!” ove će godine trajati od srijede, 15. prosinca do  petka, 17. prosinca. Bit će to blagdansko izdanje festivala koji je ove godine dio programa Dubrovačkog zimskog festivala. Uz projekcije filmova među kojima će biti i najstariji sačuvani film sniman u Dubrovniku, peta „Tišina“ donosi i panel raspravu, promociju vrijedne publikacije o prvim filmovima snimanim u Gradu i neizostavni Filmski pub kviz.

Ovogodišnju „Tišinu“ otvaramo raspjevano, uz Grad i Trubadure od prije skoro 50 godina. Film RT Zagreb „Naši gosti i mi“ redatelja Antona Martija, po scenariju Moma Kapora, dubrovačka je glazbena razglednica iz 1973. godine koja će biti prikazana uz početak festivala od 19 sati u Kazalištu Marina Držića. Foyer kazališta tijekom festivala bit će uređen u filmskom ruhu te će posjetitelji prije i poslije projekcije moći razgledati izloženi izbor filmskih kadrova snimljenih u Gradu.

Drugi dan ovogodišnje „Tišine“ započinjemo panel diskusijom „Ususret otvaranju filmskog ureda Dubrovnik“ u 11 sati u Lazaretima. Bit će riječi o ciljevima ureda kao što su koordinacija između mjerodavnih tijela grada i županije sa stranim i domaćim filmskim produkcijama, marketinške aktivnosti nakon završetka snimanja, razvoj audiovizualne kulture kod mladih te potpora lokalnim filmskim festivalima. Gosti panela bit će predstavnici lokalnih filmskih produkcija, predstavnici gradske i županijske Turističke zajednice, lokalnih filmskih festivala te audiovizualne kulture.

Promocija publikacije Hrvoja Ivankovića „Počelo je con un ballo all’ Ungherese – o prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici“ bit će drugu večer festivala od 19:30 u Kazalištu Marina Držića. Slijedeći svoju misiju u ovogodišnjem festivalskom izdanju napokon smo došli i do dubrovačkog filmskog iskona, do najstarijih te do sada hrvatskoj javnosti nepoznatih igranih filmova snimanih u Gradu i okolici. Riječ je o najmanje osam mađarskih filmova snimljenih u razdoblju od 1916. do 1918. koje je, pripremajući knjigu o povijesti snimanja filmova u Dubrovniku, otkrio Hrvoje Ivanković. Među tim filmovima samo su dva u cijelosti sačuvana, a jedan od njih, „Afrodita“ (redatelj Alfréd Deésy, 1918.) svojevrsna je posveta ljepoti i sceničnosti dubrovačkih ambijenata. Projekcija toga najstarijeg sačuvanog igranog filma snimljenog u Gradu bit će u 20 sati također u Kazalištu.

Treći festivalski dan donosi Filmski pub kviz s početkom u 19 sati u Pubu „The Gaffe 2“ u Boškovićevoj ulici u Gradu. Nakon kviza, od 20:30 na istoj lokaciji uslijedit će projekcija filma „Tri fantastična superčovjeka“ iz 1967. godine koji će zaključiti ovogodišnju manifestaciju. Šezdesetih su godina u Italiji iz nekog razloga bili izuzetno popularni filmovi  o superherojima pa je na tom valu 1967. godine, u koprodukciji Italije, Jugoslavije, Njemačke i Francuske, nastao ovaj film. Iako u zapadnom svijetu nije postigao izvanredan uspjeh, u ostatku svijeta je pokrenuo poseban trend – počeli su se snimati nezavisni nastavci!

Ulaz na sva događanja je besplatan. Više informacija o manifestaciji i rasporedu ovogodišnjeg izdanja “Tišine Molim!” možete pronaći na službenoj stranici festivala tisinamolim.com i na Facebook stranici Tišina Molim.

Mislav Ćimić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)