Input your search keywords and press Enter.

Kratkim ali efektnim filmom koji je dao presjek protekle četiri godine Aninog festivala u Dubrovniku započela je press konferencija – najava i predstavljanje petog, jubilarnog festivala Ana u Gradu koji će se održati od 18. do 21. lipnja u Dubrovniku na predivnim otvorenim pozornicama Grada.

Autorski projekt Ane Rucner u Dubrovniku započeo je 2011. godine, a što nas to očekuje na ovogodišnjem festivalu predstavila nam je sama umjetnica, Ana Rucner.

– Evo ga, peta godina festivala!! Ponosni smo što smo došli do ove obljetnice, da možemo napraviti pet krasnih koncerata u lipanjskom vikendu. Započet ćemo Festival prekrasnim koncertom u Parku Orsula 18. lipnja, lokaciju koju smo lani već najavljivali, ali nismo realizirali tamo koncert radi lošeg vremena.  ‘World Classics & Croatian Beauties’ će kroz jednu večer predstaviti sve što sam kroz godine napravila za Hrvatsku, to će biti jedna moderna izvedba na električnom violončelu uz predivna videa o Lijepoj našoj –kazala  je Ana za početak.

Već drugi dan festivala stižu nam sjajni mladi glazbenici koji su oduševljeno prihvatili dolazak u Dubrovnik – virtuozni pijanist Oliver Poole, koji će predstaviti dubrovačkoj publici u Palači Sponza, te dvojica simpatičnih i temperamentnih Talijana, Mario Stefano Pietrodarchi i Luca Luccini, bandoneonist i gitarist, koji će izvesti jedan predivan tango program u Kneževom dvoru.

Oliver se uživo javio i pozdravio Dubrovnik putem Skypea, Mario i Luca su snimili i najavili koncert, a svi su istaknuli kako jedva čekaju dolazak u Dubrovnik i festival Ana u Gradu.

Posljednji dan Festivala, koji je ujedno i svjetski Dan glazbe, obilježit će i najprepoznatljiviji koncert festivala – „Pozdrav ljetu“ –  besplatan koncert u 5.00 sati ujutro u amfiteatru Excelsa nekretnina, ovu godinu pak  posebno važan za Anu budući da će na tom koncertu nastupiti sa svojom majkom, Snježanom Rucner. Festival završava u nedjelju navečer, koncertom u Kazalištu Marina Držića, na kojem će uz Anu nastupiti i Mostarski simfoničari i ritam sekcija s buzuki i saz instrumentima. Održat će se bogat repertoar filmske glazbe, najpoznatijih svjetskih filmskih hitova.

Festival Ana u Gradu od samog početka ima humanitarni karakter pa je tako i ove godine kada će prihod od ulaznica svih koncerata ići za pomoć našoj sugrađanki Mari Maltarić.

„Nastojimo uvijek nekome pomoći, a ove će se godine sav prihod od prodanih ulaznica donirati Mari Maltarić, oboljeloj djevojci kojoj podršku pruža cijeli Dubrovnik“ – rekla je Ana.

Vlaho Kmetović, Marin prijatelj i jedan od inicijatora akcije za pomoć svojoj prijateljici, tim je povodom nazočio na press konferenciji te kazao: „Od srca želim zahvaliti Ani, njezinoj ekipi i svim glazbenicima koji su odmah prihvatili sudjelovanje u pomoći Mari, u ime svih nas. Hvala što si nas kontaktirala, vjerujem da je to zato, između ostalog, što i Mare svira violinu!“ – izjavio je Vlaho te pozvao građane da sudjeluju na barem jednom od koncerata za pomoć Mari.

Otkrio je i jedno obećanje: „Najavio bih event za 2016. godinu, 21. lipnja – koncert Ane Rucner zajedno s Marom Maltarić!“ – za kraj je rekao Vlaho te zahvalio i svima ostalim koji podupiru Maru od samog početka akcije.

Program ovogodišnjeg festivala:

Četvrtak, 18. lipnja 2015.

21:00   World Classics & Croatian Beauties

Park Orsula

Ana Rucner, violončelo

Petak, 19. lipnja 2015.

21:00   Recital najpoznatijih svjetskih skladbi

Palača Sponza

Oliver Poole, glasovir

Subota, 20. lipnja 2015.

21:00   El Tango

Knežev dvor

Mario Stefano Pietrodarchi, bandoneon

Luca Lucini, gitara

Nedjelja, 21. lipnja 2015.

05:00   Glazbeni spektakl: Pozdrav ljetu

Amfiteatar na Srđu

Ana Rucner, violončelo

Snježana Rucner, violončelo

21:30   Večer filmske glazbe

Kazalište Marina Držića

Ana Rucner, violončelo

Simfonijski orkestar Mostar, gudačka sekcija

Sarajevska ritam sekcija

Lucija Jukić, vokal

Anđela Ljubić, vokal

Ivo Jurić, vokal

U slučaju lošeg vremena koncerti će se održati u Kazalištu Marina Držića (18.06.) te Saloči od zrcala – Narodne knjižnice Grad (19. i 20.06.).

Anđela Matić, Dubrovnik PartneR agencija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)