Input your search keywords and press Enter.

Petak 4.8. – Predstavljanje knjige “Župnikovi zapisi i sjećanja” dr. don Stanka Lasića

U atriju Palače Sponza u petak, 4. kolovoza, u 21 sat bit će predstavljanje knjige „Župnikovi zapisi i sjećanja“ autora dr. don Stanka Lasića, katedralnog župnika, a koja je objavljena povodom pedeset godina svećeništva župnika Lasića.
Knjigu će uz autora predstaviti i dr. don Ante Pavlović, profesor religijske pedagogije i katehetike na KBF-u u Sarajevu, dr. sc. Ivica Prlender, docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i bivši intendant Dubrovačkih ljetnih igara te dr. sc Katarina Horvat-Levaj, znanstvena savjetnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu i glavna urednica monografije o dubrovačkoj katedrali.
Ova knjiga memoarsko-dnevničke proze podijeljena je u tri velike cjeline koje odgovaraju i životnome putu don Stanka Lasića. Prva govori o rodnome kraju u Hercegovini, obiteljskome porijeklu, dječaštvu i odrastanju te dolasku na školovanje u dubrovačko sjemenište, a drugi dio posvećen je otoku Korčuli na kojemu je don Stanko bio župnikom u mjestima Čara i Smokvica skoro dvadeset godina. Treći, najveći dio knjige, posvećen je Dubrovniku, gradu koji je po njemu “susretište svjetova i grad neiscrpne tradicije” i u kojemu bez prekida djeluje već skoro trideset godina.
Kroz sve tri cjeline isprepliću se osobna sjećanja sa opisima njegova svećenićkoga rada u mjestima u kojima je djelovao. Tako se u knjizi mogu naći brojni nekrolozi i govori na vjenčanjima, krštenjima, obljetnicama i drugim prigodama, kao i biografije nekih ljudi s kojima je don Stanko surađivao. Tako su tu, naprimjer, tekstovi o smokvičkoj “Kumpaniji”, zapisi iz ratnoga Dubrovnika ili stručna rasprava o restauraciji glavnoga oltara dubrovačke katedrale. Knjiga kroz biografske zapise don Stanka Lasića daje i svojevrsnu kroniku dijela događanja u Dubrovačkoj biskupiji u proteklom polustoljetnom razdoblju.
Istog dana župnik Lasić 50 godina svećeničkog djelovanja proslavit će zlatomisničkim slavljem u 18 sati u dubrovačkoj katedrali.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *