Input your search keywords and press Enter.

Još malo pa gotovo! S nestrpljenjem se očekuje prvi pjenušac PZ Putniković, jedne od najstarijih hrvatskih zadruga s vinorodnog Pelješca.

Naš prvi pjenušac – Pelješku perlicu, berbe 2018., proizvodimo od maraštine tradicionalnom metodom. Kako je za sada riječ o ograničenoj seriji od nekoliko stotina boca, moći će se kupiti samo u Domu vinarske tradicijereprezentativnom prostoru naše vinarije. Naravno, prve boce rezervirane su za čašćenje naših vjernih prijatelja i partnera, istinskih ljubitelja vina“, ističe Ana Barać, voditeljica Doma vinarske tradicije PZ Putniković.

Nakon ručnog branja grožđa u kolovozu obavljena je osnovna fermentacija baznog vina, koje je potom punjeno u boce za pjenušac na sekundarnu fermentaciju. Degožiranje će se obaviti početkom veljače, a vino će na proljeće pokazati svoju pravu pjenušavu prirodu. Izbor je pao na maraštinu, koja je od naših tradicionalnih dalmatinskih sorti najidealnija za proizvodnju lepršavih i laganih pjenušaca. Maraština s našeg područja daje lagana vina citrusnih aroma i aroma mediteranskog voća, nema prevelikih ekstrakta, laganog je tijela, dok stariji vinogradi na dubljim tlima daju veće ekstrakte i punije tijeloPrvenstveno smo poznati po moćnim plavcima, no naše prvo vrhunsko vino punjeno u boce upravo je maraština Sv. Ana, vrlo tražena na stranom tržištu, osobito njemačkom“, kaže Miro Bezek, enolog PZ Putniković, vinarije koja u prosjeku napuni milijun boca godišnje.

Iako se u Dalmaciji ne proizvodi mnogopjenušaca, kvalitetom ne zaostaju za ostatkom Hrvatske, a od Pelješke perlice –najnovijeg dalmatinskog aduta, očekivanja su velika. Jedva čekamo proljeće!

 

Alma Radoš, PR Manager

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *