Input your search keywords and press Enter.

Pazi – mina!

Dubrovački kučki dnevno ‘proizvedu’ 407 kila izmeta, a za njima čisti manje od polovine vlasnika

Ako kod kuće imate jednog ili više kućnih ljubimaca koji s vama “dijele nekretninu”, zbrinjavanje njihova otpada moglo bi vas gricnuti za novčanik.

Proizlazi tako iz Nacrta uredbe o komunalnom otpadu Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojom se planira među obveznike plaćanja nameta uvrstiti i životinje. Vlasnici ljubimaca, ali i udruge za zaštitu potrošača, upozorili su na nedorečenosti Nacrta uredbe koja bi uskoro trebala stupiti na snagu.

– Tko će izmjeriti koliko grama otpada proizvede zlatna ribica, hrčak ili kanarinac? Hoće li se po ljubimcu plaćati pola količine ili tek desetina ljudskog otpada? I na kraju, tko će i s čijim ovlastima pobrojiti koliko koja kuća ima ljubimaca? – brinu se ovih dana zbunjeni građani i pitaju se hoće li im i za koliko porasti računi za zbrinjavanje otpada.

Direktorica “Čistoće” Nataša Gabričević kaže kako su se kao javni davatelj usluga aktivno uključili u javnu raspravu o najavljenoj uredbi, na koju ima dosta primjedbi.

– Upitna je potencijalna primjena uredbe jer ona ne definira vrstu i veličinu ljubimaca na koje se odnosi. Možemo tek pretpostaviti da se radi o psu kao kućnom ljubimcu zbog učestalog neodgovornog ponašanja vlasnika pasa u urbanim sredinama.

U našem Gradu svjedoci smo sve češćeg onečišćenja ulica psećim izmetom, što je isključivo posljedica neodgovornog ponašanja vlasnika, a vezano uz njihovu obavezu skupljanja izmeta s javnih površina, propisanu Komunalnim redom.

U anketi koju smo proveli na uzorku od 639 vlasnika pasa u Dubrovniku, samo 46 posto izjasnilo se da izmet svojeg kućnog ljubimca pokupe i odlože u spremnik za pseći izmet, koš za sitni otpad ili u spremnik na odlagalištu otpada – kaže Gabričević i dodaje da rezultati na prvi pogled ne izgledaju tako loši, ali se situacija mijenja ako znamo da je u Dubrovniku registrirano 7968 pasa.

– Iz rezultata ankete, dolazimo do podatka da izmet od čak 4314 pasa ostaje nepokupljen na ulicama, u parkovima, na igralištima…

Kako su se slična istraživanja već provodila u većim gradovima RH, podatke smo pretvorili u stvarne količine otpada. Proizlazi da se na javnim i zelenim površinama našega Grada svakodnevno ostavlja čak 407 kilograma psećeg izmeta, koji vlasnici ne pokupe – otpada koji nije samo estetski, nego i zdravstveni problem – podsjetila je direktorica “Čistoće”.

Piše: Gabrijela Bijelić
Foto: Željko Hajdinjak HANZA MEDIA
www.slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.