Input your search keywords and press Enter.

Park Orsula začaran autentičnim folklornim tonovima glasa i gitare

Miroslav Tadić i braća Teofilović održali su koncert u sklopu festivala Orsula.  Prostor su ispunile pjesme s njihovoga albuma „Vidarica“, obrade narodnih pjesama s područja uže Srbije i Kosova, Bosne, Dalmacije i Makedonije.

Braća Teofilović i Miroslav Tadić susreli su se preko gitariste Vlatka Stefanovskog. Tadić je njihovu autentičnu interpretaciju, s acapella dvoglasjem, ostavio netaknutima, ali obogatio majstorskim aranžmanima i improvizacijama koje oko napjeva pletu originalne i fantastične gitarske krajolike.

Ovo im je drugo gostovanje u parku Orsula. Prisutni su uživali u vrhunskom umijeću Miroslava Tadića koji je svojom svirkom pratio glasovnu izvedbu braće Teofilović iako bilo dosta vjetrovito. Postavljena kupola zagarantirala je nesmetano održavanje koncerta. Zanimljivo je kako je publika glazbenike vratila na pozornicu uz pljeskanje i ovacije čija je glasnoća, kao i ponovno pojavljivanje, izostalo prošli puta, spomenuo je jedan od braće.

Ratko i Radiša Teofilović su izvođači drevne balkanske vokalne glazbe, a ono što ih čini posebnima su njihovi nevjerojatni, posve komplementarni, vokali. Nastupajući na mnogim festivalima i koncertima diljem svijeta, publici priskrbljuju uvid u tradicionalne pjesme zapamćene od davnina, one zaboravljene ili sačuvane tek u fragmentima.

Gitarist, kompozitor, aranžer i pedagog, Miroslav Tadić jedan je od najpriznatijih i najproduktivnijih umjetnika na glazbenoj sceni. Dosad je snimio više od 30 albuma, a pisao je glazbu i za veliki broj eksperimentalnih i kratkometražnih filmova. Čest je gost u Dubrovniku u duetu sa Stefanovskim.

Kao predgrupa nastupio je duo Lingua Franca. Pero Bender na mikrofonu i girati, te Nastasja Palčok  na čelu, bili su odličan uvod pred nastup Teofilovića i Tadića.

Zadnji koncert ovogodišnjeg izdanja festivala Orsula bit će nastup španjolskog gitariste Diega Guerrera u nedjelju, 19. kolovoza. Prilika za vidjeti uživo pravi španjolski flamenco jam session s elementima afro-kubanske rumbe i jazz glazbe.

Vedran Levi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.