Input your search keywords and press Enter.

„Papagalo“ Jasne Held oduševio dubrovačku dječicu

U sklopu programa Ključevi od grada za djecu pripovjedačica Jasna Held okupila je najmlađu festivalsku publiku (a i onu malo stariju) u utorak, 21. kolovoza u crkvici Sv. Stjepana u Pustijerni te ih odvela u svijet narodnih priča i bajki iz okolice Dubrovnika. Ni neočekivani pljusak nije zaustavio pripovjedaonicu, samo su se mali znatiželjnici sklonili od kiše ispod volta kraj crkvice i nastavili ovo uzbudljivo putovanje.

 

Dubrovkinja Jasna Held od 1994. godine nastupa kao profesionalna pripovjedačica bajki i priča te lutkarica. Godine 2004. sudjeluje na susretu europskih pripovjedača bajki EPOS u Njemačkoj. Nakon toga često nastupa u inozemstvu: Njemačka, Austrija, Velika Britanija, Švicarska, gdje pripovijeda tradicionalne priče i bajke odraslima, na engleskom jeziku. Renomirani pripovjedački teatar iz Velike Britanije Jasnu Held preporučuje kao jednu od 10 najboljih europskih pripovjedača izvan Velike Britanije. Od 2007. godine članica je HCDO-a (Hrvatskog centra za dramski odgoj) te drži radionice i seminare odgajateljima, nastavnicima i članovima HCDO-a na temu pripovijedanja bajki i priča. U crkvici sv. Stjepana u Pustijerni Jasna Held pripovijedala je narodne priče dubrovačkog kraja iz zbirke Baltazara Bogišića, među kojima se mališanima posebno svidio Papagalo, ispričan upravo u intimnoj atmosferi ispod volta, kiši usprkos.

 

Program za najmlađu festivalsku publiku se nastavlja i večeras, likovnom radionicom Kako percipiramo umjetnost? koju će voditi Lucija Vuković i Helena Puhara te umjetnice Katarina Ivanišin Kardum i Ivona Vlašić u palači Sponza s početkom u 19.30 sati. Radionica za djecu je zamišljena kao razgovor i prikaz rada ovih umjetnica predstavljenih na izložbi Užasi zavičaja, a uključuje i izradu vlastitog rada u kojem će trebati naglasiti problem ili privlačnu posebnost iz njihove neposredne okoline, u mediju kojeg izaberu (video, fotografija, slika). Ulaz je slobodan.

 

Program razvoja publike naslovljen Ključevi od grada na 69. Igrama je uključivao više programa za djecu poput ovih, a neki od temeljnih ciljeva jesu senzibilizirati građane i posjetitelje Dubrovnika za suvremenu umjetnost i festival te time raditi na odgajanju nove kazališne, glazbene i likovne publike festivala; proširiti publiku festivala, raditi na različitosti publike te produbiti odnos s postojećom publikom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.