Input your search keywords and press Enter.

Treba se hitno nešto poduzeti!

‘UO za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu’ primile su otvvoreno pismo od strane Eko – Centra – Zeleno Sunce:

Palmina pipa se sve više širiiiii…..
Otvoreni apel Komunalnim i hortikulturnim službama Grada !
Palme u Gradu i okolici posebno u Rijeci dubrovačkoj sve više propadaju zbog napada opasnog nametnika palmine pipe… i palminog drvotoča… požurite… nećemo imati više nijednu palmu u Dubrovniku i okolici a palme su simbol mediterana i mediteranskog ugođaja…!
Iako već o ovome problemu otvoreno apeliramo i govorimo već više od pola godine… još se nije ubrzao problem zbrinjavanja sasušenih palmi napadnutih od palmine pipe i palminog drvotoča kako u Gradu tako i u okolici.
I u našem Eko parku Ombla u Mokošici je nažalost palmina pipa napala već 2 palme (još ih imamo 4) jedna palma od 110 godina je zbrinuta prije 2 mjeseca zahvaljujući djelatnicima Vrtlara i Dubrovačkih vatrogasaca, a druga 25. godišnja palma se u blizini fontane „Vimbula“ nažalost razboljela i sada se od njezinh sasušenih grana ne može prolaziti skalinima. Neki dan smo bili u našoj 3. Eko patroli u Staroj Mokošici i vidjeli kako i tamo propadaju palme napadnute od palmine pipe i palminog drvotoča. Posebno je bilo tužno vidjeti palmu visavi crkve Sv.Spasa kojoj gotovo svako malo padaju suhe grane na obližnju cestu i prolaznike!
Naši sugrađani nam svaki dan javljaju preko našeg Zelenog telefona Eko-Fona (020/453-850) kako su mnoge lijepe palme po Gradu napadnute od palmine pipe i čude se što se ne ubrza njihovo skidanje i saniranje posebnim sredstvima zdravih…
Kako su nas izvjestili nedavno Komunalnog odjela Grada problem je bio u iznalaženju prostora za veliku rupu (ista mora biti dubine 4 metra) gdje bi se u posebnim najlonima umotale sve bolesne palme i s javnih i privatnih površina.
Mišljenja smo i mi i naši sugrađani da se ovaj slučaj s palmama trebao davno riješiti i da ovaj nije problem od jučer. Možda da se nije prije par godina dozvolio uvoz palmi (a naš otok Vis ima prekrasne rasadnike domaćih palmi) iz inozemstva za razne hotele na dubrovačkoj rivijeri ne bismo imali ove aktualne goruće probleme sa sve većim propadanjem naših palmi od opasne palmine pipe i palminog drvotoča!

Voditeljica Zelenog telefona Eko Fona:
Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)