Input your search keywords and press Enter.

Padne li PDV u turizmu na pet posto, posao će naći 11 tisuća ljudi

Turizam bi mogao snižavanjem stope PDV-a sa sadašnjih 13 posto na mogućih 5 posto u sljedećih pet godina imati rasterećenje za oko 550 do 600 milijuna kuna godišnje, te realizirati 15 milijardi kuna novih investicija. Sve to stvorilo bi 11 tisuća novih radnih mjesta u hotelijerstvu i osiguralo dodatnih 6 milijardi kuna za plaće radnika u građevinskom sektoru.

Do 2020. godine turističke tvrtke bi stvorile oko 10 milijardi kuna dodatnih prihoda od smještaja, od čega 2 milijarde kuna otpada na troškove rada, odnosno plaće novozaposlenih, izračunali su stručnjaci u Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUUH).

Promjena vlasti

Čak ako bi se PDV za turističke usluge smanjio i na 10 posto, to bi opet značilo godišnje rasterećenje turizma za oko 300 milijuna kuna, koliko su lanjske godine izdvojili više zbog povećanja PDV-a. To je, pak, novac kojim bi se moglo izgraditi desetak hotela od 150 soba.

Sve te računice aktualizirane su nakon što je neslužbeno procurila informacija o tome kako bi dolaskom na vlast sadašnja najveća opozicijska stranka HDZ među ostalim gospodarskim aktivnostima koje planira, smanjila sadašnji PDV za turizam i ugostiteljstvo.

Kako trenutno Hrvatska sa 13 posto za smještaj i 25 posto za usluge u turizmu ima najveći PDV za turističke usluge na cijelom konkurentnom Mediteranu, to je brzinom svjetlosti unutar turističkog sektora prostrujala vijest kako bi se stvari, eventualnom promjenom vlasti, mogle za njih promijeniti nabolje. To bi vjerojatno trebalo značiti PDV od najmanje 10 posto za turizam, što je za čak 30 posto manje nego turistički djelatnici danas izdvajaju državi na ime poreza.

Podsjetimo, Hrvatska je na dnu ljestvice konkuretnosti u poreznim opterećenjima u svijetu pa godinama traju borbe turističkih radnika sa svakom vlašću da im snižavanjem PDV-a omogući konkurentnost s ostalima na međunarodnom tržištu.

Nakon što je 2012. tek godinu dana na snazi bila stopa od 10 posto za turizam, već u 2013. ju je sadašnja Vlada ponovno podigla na 13 posto. Ne postoji bojazan da bi smanjena stopa PDV-a na usluge smještaja negativno utjecala na proračun, kažu u UPUUH-u.
Nenadoknadivo

Premda bi smanjenje PDV-a kratkoročno smanjilo priljev u proračun, istovremeno bi po osnovi poreza i doprinosa na troškove rada u građevinskom sektoru koji bi bio angažiran na velikim novim investicijama, državna blagajna uprihodovala 450 milijuna kuna već u prvoj godini dok bi u razdoblju do 2020. novozaposleni u turizmu i građevinskom sektoru pridonijeli više od 4 milijarde kuna u javni sektor preko poreza i doprinosa, kažu u UPUUH-u.

Predsjednik Uprave „Maistre“ Tomislav Popović, iznio je podatak da je samo „Maistra“ na osnovi povećanja PDV-a sa 10 na 13 posto platila 20 milijuna kuna više poreza te da takav manjak ne može nadoknaditi nikakvo produženje sezone.

RUŽICA MIKAČIĆ
slobodnadalmacija.hr

Tristo milijuna kuna državi

Sa 300 milijuna kuna koliko je turizam platio državi više sa stopom PDV-a od 13 posto, u jednoj se godini može financirati oko 1,2 milijarde kuna investicija. Veća stopa PDV-a smanjuje stopu rasta koja bi prema Strategiji razvoja hrvatskog turizma trebala godišnje iznositi od 8 do 10 posto, a u 2014. je iznosila tek dva posto. Da se nije povećao PDV, rast je mogao biti 5 posto – tvrdi Ivana Budin Arhanić, članica Izvršnog odbora UPUUH-a.

Stopa PDV-a na smještaj na Mediteranu

Hrvatska 13%
Francuska 10%
Italija 10%
Španjolska 10%
Slovenija 9,5%
Bugarska 9%
Cipar 9%
Grčka 6,5%
Portugal 6%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)