Input your search keywords and press Enter.

Pacijenti mogu unositi u Hrvatsku lijekove s THC-om, ali u Hrvatskoj ih nema?

U teoriji pacijenti u Hrvatskoj bi već od danas na recept mogli dobiti lijekove koji sadrže THC, no u praksi je to teže izvedivo budući da u Hrvatskoj još nije registriran niti jedan lijek koji sadrži indijsku konoplju.


Ljekarne ne znaju ništa o tome, a s tim nisu upoznati ni liječnici koji bi recepte trebali izdavati tako da po pitanju toga vlada popriličan metež, no u Ministarstvu zdravlja ne vide ništa sporno.

Iz Ministarstva zdravlja za Index su rekli da je moguće da liječnici obiteljske medicine izdaju recept i da potom pacijenti po lijek odu u susjednu Sloveniju. Nešto kasnije ministar je potvrdio kako se može lijek uvesti izcijeel EU.

“Liječnici obiteljske medicine moraju od bolničkog specijalista dobiti naputak za izdavanje recepta za lijek koji sadrži indijsku konoplju. Pravilnikom je sve propisano, a on je objavljen u Narodnim novinama i liječnici bi kao djelatnici u zdravstvu morali biti s njim upoznati”, rekli su Indexu u Ministarstvu zdravlja.

S druge strane liječnici obiteljske medicine kažu kako nisu upoznati s cijelom situacijom oko pisanja recepata za takve vrste lijekova jer ih, kažu, u Hrvatskoj još nema.

Ističu kako veledrogerije moraju tražiti interventni uvoz od HALMED-a te da im to moraju platiti, a sad ovisi kažu hoće li im se to isplatiti budući da veledrogerije sad moraju registrirati takve lijekove.

“Ako napišemo bijeli recept, pacijent povrat novca može tražiti od HZZO-a, koji potom nas iz obiteljske mogu teretiti za te lijekove. Nama liječnicima iz obiteljske medicine nije jasno zašto onda liječnici u bolnici odmah ne napišu bijeli recept”, reklo nam je par liječnika koji dodaju kako nemaju ni upute gdje potražiti kako se lijek zove i u kojoj dozi i kako ga napisati.

Ako uzmemo sve u obzir još je dosta nejasnoća vezano za Pravilnik te kako će se on u praksi uopće primjenjivati kao i kad će pacijenti napokon moći doći do tih lijekova dok u Ministarstvu zdravlja smatraju kako je sve jasno propisano Pravilnikom koji je objavljen u Narodnim novinama prije tjedan dana.

U njemu stoji da će se lijekovi koji sadrže THC moći propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana, a ukupna količina propisanog THC-a ne smije biti veća od 0,75 grama. Pravilnik, uz lijekove, predviđa galenske pripravke (na temelju recepta) i magistralne pripravke (masti, otopine, čajevi).

“Lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol (u daljnjem tekstu: THC), dronabinol ili nabilon propisuju izabrani doktori medicine u djelatnosti opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept.”

Doktori medicine prema Pravilniku su obvezni na recept za magistralni pripravak propisati količinu THC-a za pojedinačnu dozu, vrstu biljne droge i biljnog pripravka iz koje će se izraditi magistralni pripravak, broj pojedinačnih doza, ljekoviti oblik, te doziranje i način uporabe. Za pripravu magistralnog pripravka za medicinsku inhalaciju koristit će se osušeni cvatući vršni dijelovi biljke Cannabis sativa.

Pravilnik propisuje da biljni pripravci za izradu magistralnih i galenskih pripravaka trebaju imati utvrđenu količinu THC-a koju određuje magistar farmacije prilikom izrade pripravka.

Stručno povjerenstvo za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe završilo je u kolovozu s radom i donijelo smjernice za uporabu indijske konoplje u medicinske svrhe.

Povjerenstvo je ustvrdilo kako prikupljeni znanstveni dokazi pokazuju da nijedan pripravak na bazi indijske konoplje nije sposoban zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, zaustaviti progresiju multiple skleroze ili AIDS-a. No, neki pripravci smanjuju simptome pa se preporučuje njihovo korištenje uz druge konvencionalne oblike liječenja.

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je danas da hrvatski pacijenti neće morati čekati mjesecima na nabavu preparata na bazi medicinskog kanabisa, već će to moći učiniti u roku idućih nekoliko tjedana.

Pravilnik o uporabi indijske konoplje u medicinske svrhe, koji jer u četvrtak stupio na snagu, omogućio je uvoznicima i ljekarnama da ga mogu plasirati na hrvatsko tržište, istaknuo je Varga.

Po njegovim informacijama, postoje veledrogerije koje su sa svojim inozemnim partnerima zainteresirane za uvoz tih lijekova u Hrvatsku, a u taj posao bit će uključen i Imunološki zavod, kao državni zdravstveni zavod koji može uvoziti lijekove.

Varga ističe da hrvatski pacijenti od danas mogu na cijelom području EU kupiti i unijeti preparate na bazi medicinskog kanabisa u Hrvatsku bez straha od prekršajnih i kaznenih posljedica. Pritom ne očekuje zlouporabe s obzirom da se radi o ograničenom broju pacijenata s područja onkolgije, neurologije i HIV/AIDS-a, koji preparate mogu dobiti.

“Pravilnik definira koji specijalisti preporučuju lijek i za koje medicinske indikacije. Pacijent s tom preporukom dolazi kod liječnika obiteljske medicine koji mu izdaje bijeli recept s kojim lijek onda kupuje u ljekarnama”, rekao je.

Cijene su, kaže Varga, regulirane na tržišnim principima, a Ministarstvo zdravlja nastoji kroz propise i regulacijom tržišta osigurati da to ne bude veliki financijski teret za pacijenta. Neslužbeno se procjenjuje da bi mjesečna doza mogla stajati oko 4000 kuna.

Ministarstvo zdravlja je paralelno s pravilnikom izradilo izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga kojim se predviđa mogućnost uzgoja medicinske marihune u Hrvatskoj, koji bi odmah nakon izbora trebao ići u proceduru u Vladu i Sabor.

Uzgoj medicinskog kanabisa bio bi dopušten farmaceutskim kompanijama u strogo kontroliranim uvjetima, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom unutarnjih poslova. Varga podsjeća da se u Hrvatskoj na taj način već više od 30 godina uzgaja mak za proizvodnju preparata na bazi morfija.

Prema pravilniku, lijekovi, magistralni ili galenski pripravci koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon, odnosno gotove lijekove koji sadrže dronabinol ili nabilon, namijenjeni su ublažavanju tegoba pacijentima oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Ministarstvo je u srijedu priopćilo kako do sada, s obzirom na malo tržište, niti jedan proizvođač gotovog lijeka na bazi indijske konoplje, od kojih su tri registrirana u EU, nije iskazao interes za registraciju lijeka u Hrvatskoj. No, pacijentima kojima bude preporučen i propisan gotov lijek koji sadrži THC Ministarstvo zdravlja će to učiniti dostupnim dajući veledrogerijama dozvolu za uvoz.

Istovremeno sa stupanjem pravilnika na snagu, u njegovu se realizaciju uključio Imunološki zavod koji pregovara s proizvođačima o uvozu sirovine za hrvatsko tržište.

Direktor nabave u veledrogeriji Medika Jakov Radošević izjavio je Hini da ne očekuje veliki interes proizvođača lijekova za njihov plasman u Hrvatskoj jer se radi o vrlo malom broju pacijenata koji će ih moći uzimati i ekstremno skupoj terapiji čija se cijene kreće i do 800 eura mjesečno.

Ocjenjuje kako će se te potrebe najvjerojatnije rješavati interventnim uvozom, nakon najave Ministarstva da će izmijeniti postojeći pravilnik i veledrogerijama omogućiti interventni uvoz tih lijekova za potrebe malog broja pacijenata.

Radošević dodaje da Medika može uvoziti biljne sirovine za izradu preparata na bazi medicinskog kanabisa, ali im je u Ministarstvu zdravlja rečeno da će to raditi Imunološki zavod.

S obzirom da ključnu ulogu u izradi magistralnih i galenskih preparata imaju ljekarnici, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan ističe da bi za izdavanje preparata od medicinskog kanabisa u ljekarnama stručna društva trebala izraditi smjernice nužne za izradu tih preparata.

Osim opskrbe tržišta potrebnom sirovinom iz uvoza, koje zasad nema, ljekarnicima su potrebne recepture za izradu preparata prema po pojednim indikacijama, ali i dodatna oprema za njihovu izradu i primjenu kod pacijenata, kaže Portolan. Smatra da se radi o procesu za koji je potrebna kvalitetna priprema i edukacija svih koji u tom sudjeluju – liječnika, ljekarnika i pacijenata.

Predviđena su dva oblika preparata koje će izrađivati ljekarnici. To su preparati za inhaliranje, što podrazumijeva izradu čajeva od sušenih vršnih dijelova biljke, za što ljekarnici moraju znati predviđene doze, dok pacijentima treba osigurati inhalator i educirati ih o pravilnom korištenju preparata. Eduakcija pacijenata i dodatna oprema ljekarnicima je potrebna i kod izrade oralnih oblika lijeka, a radi se o vodenim otopinama, tinkturama u kapima ili uljnim kapsulama, kazao je Portolan.

Ratko Martinović iz udruge Medicinska konoplja ocjenjuje da legalizacija medicinskog kanabisa ima smisla samo ako pacijenti mogu doći do kvalitetnijeg lijeka uz nižu cijenu od one na crnom trižištu, što se u ovom slučaju, po njegovu mišljenju, neće dogoditi sve dok Hrvatska sama ne bude proizvodila medicinski kanabis.

On smatra da je donesen “šuplji pravilnik” samo radi izbora. “Pacijenti su stavljeni pred svršen čin i opet će sve ovisiti o njihovim financijskim mogućnostima, jer će cijene u ljekarnama biti veće od onih na crnom tržištu”, kaže Martinović.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Ines Balint rekla je da postoji interes određenog broja pacijenata za recepte za te preparate, no zasad su obiteljski liječnici od Ministarstva dobili naputak da mogu propisivati samo gotove lijekove registrirane u EU kojih nema u Hrvatskoj, a Ministarstvo će dozvoliti njihov uvoz.

Obiteljski liječnici očekuju izradu smjernica i postupnika za propisivanje te terapije pacijentima, dodaje Balint.

Index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *