Input your search keywords and press Enter.

Otvorenje Zagrebačke slavističke škole

44. hrvatski seminar Zagrebačke slavističke škole
Dubrovnik, 17–28. kolovoza 2015.

U ponedjeljak 17. kolovoza u Dubrovniku počinje dvotjedni 44. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole. U radu seminara sudjelovat će inozemni studenti slavistike i kroatistike, sveučilišni nastavnici kojima je hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes. Na ovogodišnjem hrvatskom seminaru za strane slaviste sudjelovat će 60 polaznika koji dolaze iz dvadesetak država, a među njima su i polaznici iz Kenije, Mauricijusa, Kanade i Irske.
U nastavnom dijelu programa polaznici će u osam različitih lektorata usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Studenti će također slušati tematski ciklus predavanja naslovljen “Drugi: alteritet, identitet, kontakt u hrvatskom jeziku, književnosti i kulturi“. Njime će se pokušati propitati kakve oblike, uloge, i mjesta figura drugosti zauzima u odnosu na postojeći i priželjkivani hrvatski kulturni identitet. Predavači na seminaru bit će domaći i inozemni ugledni profesori i istraživači, među ostalima Morana Čale, Jasna Čapo Žmegač, Suzana Marjanić, Zrinka Jelaska, Maciej Czerwiński. U kulturološkom bloku zbivanja bit će prikazan ciklus hrvatskoga dokumentarnog i igranog filma povezan s temom seminara i organiziran posjet dubrovačkim znamenitostima. Posebni gosti seminara ove su godine akademik Stjepan Damjanović i profesor Stipe Botica koji će govoriti o obljetnici 140 godina djelovanja kroatistike na Sveučilištu u Zagrebu. Povodom toga bit će otvorena i prigodna izložba u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku. Na seminaru će gostovati i naš renomirani glumac Dragan Despot s višestruko nagrađivanom predstavom Na rubu pameti. Također, bit će predstavljen zbornik znanstvenih radova o kognitivnoj lingvistici “Dimenzije značenja” urednika Branimira Belaja, a u okviru filmske radionice snimat će se kratak film o svim događanjima. Tijek 44. seminara može se pratiti na internetskim stranicama www.hrvatskiplus.org.
Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a organizaciju ovogodišnjega 44. seminara poduprli su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo kulture, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, HAZU i CROZ.

Dr. sc. Tvrtko Vukovic, izvanredni profesor
Katedra za noviju hrvatsku knjizevnost
Odsjek za kroatistiku

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.